Zapiekane ciabatty nadziane pieczarkami w sosie kebab-gyros

zapiekane-ciabatty-nadziane-pieczarkami-w-sosie-kebab-gyros-1Dziś zapraszam Was na szybki przepis na zapiekane ciabatty nadziane pieczarkami w sosie kebab-gyros. Taka mała, prosta zapiekanka nie tylko dobrze smakuje, ale też doskonale zaspokaja głód. Zapiekane ciabatty nadziewane pieczarkami sprawdzą się zarówno w formie śniadania, kolacji, jak i dla głodnych kibiców 😉 Prosto, szybko i smacznie. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 ciabatty
  • 3 duże pieczarki
  • 1 mała szalotka
  • 1/2 plasterka dowolnego żółtego sera
  • 1 łyżka sosu kebab-gyros (u mnie Folwark)
  • 1-2 łyżeczki masła
  • odrobina zielonej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W ciabattach robimy nacięcia na kształt rąbu, wydrążamy środek w obrąbie figury.

Pieczarki obieramy i kroimy kostkę. Szalotkę również kroimy w kostkę.

Szalotkę smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem (przyprawiamy po wierzchu z solniczki i pieprzniczki). Smażymy, mieszając około 3-4 minuty. Na koniec dodajemy łyżkę sosu kebab-gyros, szybko mieszamy do połączenia składników i zdejmujemy patelnię z ognia.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze dwie ciabatty. Na wierzch każdej dajemy odrobinę żółtego sera (można zrobić kratkę jak na zdjęciu).

Faszerowane ciabatty wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut, aż ser zacznie topnieć.

Podajemy od razu z zieloną natką pietruszki (ilość według uznania).

zapiekane-ciabatty-nadziane-pieczarkami-w-sosie-kebab-gyros-2

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz