Dziś zapraszam Was na szybki przepis na zapiekane ciabatty nadziane pieczarkami w sosie kebab-gyros. Taka mała, prosta zapiekanka nie tylko dobrze smakuje, ale też doskonale zaspokaja głód. Zapiekane ciabatty nadziewane pieczarkami sprawdzą się zarówno w formie śniadania, kolacji, jak i dla głodnych kibiców 😉 Prosto, szybko i smacznie. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 ciabatty
- 3 duże pieczarki
- 1 mała szalotka
- 1/2 plasterka dowolnego żółtego sera
- 1 łyżka sosu kebab-gyros (u mnie Folwark)
- 1-2 łyżeczki masła
- odrobina zielonej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W ciabattach robimy nacięcia na kształt rąbu, wydrążamy środek w obrąbie figury.
Pieczarki obieramy i kroimy kostkę. Szalotkę również kroimy w kostkę.
Szalotkę smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem (przyprawiamy po wierzchu z solniczki i pieprzniczki). Smażymy, mieszając około 3-4 minuty. Na koniec dodajemy łyżkę sosu kebab-gyros, szybko mieszamy do połączenia składników i zdejmujemy patelnię z ognia.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze dwie ciabatty. Na wierzch każdej dajemy odrobinę żółtego sera (można zrobić kratkę jak na zdjęciu).
Faszerowane ciabatty wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut, aż ser zacznie topnieć.
Podajemy od razu z zieloną natką pietruszki (ilość według uznania).
Smacznego