Zapiekana kasza manna z białą czekoladą i jagodami

zapiekana-kasza-manna-z-biala-czekolada-i-jagodamiUwielbiam kaszę manną. Dziś zapraszam Was na jej pyszną zapiekaną wersję. Zapiekana kasza manna z białą czekoladą i jagodami, to wspaniały i nietypowy deser, który nie tylko cieszy smakiem, ale również syci. Tak przygotowaną kaszę możecie również podać np. w formie wczesnej kolacji. Spróbujcie, bo przygotowanie jest naprawdę proste.

Jeśli nie macie jagód do swojej wersji zapiekanej kaszy manny możecie użyć np. borówek lub spróbować dodać inne małe owoce.

Składniki:

  • 3 łyżki jagód
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 4 kostki białej czekolady (około 17 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła (czubata)
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko. Dodajemy białą czekoladę. Mieszamy co jakiś czas, aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie wsypujemy łyżka po łyżce kaszę mannę, ciągle mieszamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Do jeszcze ciepłej kaszy manny wbijamy całe jajko i dodajemy łyżeczkę masła (czubatą), mieszamy dokładnie do połączenia składników.

Połowę masy przekładamy łyżką do naczynia do zapiekania. Na wierzch wysypujemy 2 łyżki jagód, delikatnie wciskamy je w kaszę. Następnie wykładamy resztę masy.

Tak przygotowaną kaszę mannę z owocami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. Zapiekamy 15 minut. Po tym czasie na wierzch naszej zapiekanej kaszy manny wysypujemy łyżkę jagód i zapiekamy dalej przez 10 minut.

Wyciągamy z piekarnika i posypujemy od razu cukrem pudrem. Podajemy.

zapiekana-kasza-manna-z-biala-czekolada-i-jagodami-1

Smacznego

*przepis i pomysł własny

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*