Kasza manna – smak dzieciństwa, do tego rozpływająca się w ustach nutella… A wszystko, to połączone razem i zapieczone w piekarniku. Do tego kawałki słodkich jabłek i nic nie pozostaje tylko delektować się każdą łyżeczką, tak skomponowanego śniadania. Spróbujcie. Zachęcam Was do przygotowania takiej zapiekanej kaszy manny o smaku nutelli.
Zapiekana kasza manna o smaku nutelli
2016-04-22 11:22:45
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 1 1/4 szklanki mleka
- 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 2 plastry soczystego jabłka
- 1 czubata łyżka nutelli
- 1 jajko klasy M
- opcjonalnie cukier puder do posypania
Przygotowanie
- W garnuszku gotujemy mleko wraz z łyżką nutelli. Mieszamy aż nutella się rozpuści połączy z mlekiem. Następnie zmniejszamy gaz na minimalny i dodajemy 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej, ciągle mieszając. Gotujemy do zgęstnienia. Po tym czasie ściągamy garnek z palnika i odstawiamy w celu przestudzenia.
- Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej!) nutellowej kaszy manny wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.
- Tak przygotowaną kaszę przekładamy do naczynia do zapiekania. Lekko przygniatamy. Na wierzch wciskamy delikatnie pokrojone kostki jabłka.
- Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie.
- Tak przygotowaną słodką zapiekankę podajemy od razu.
- Wierzch zapiekanki możemy posypać cukrem pudrem.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/