Zapiekana gruszka pod zdrową kokosową kruszonką

zapiekana-gruszka-pod-zdrowa-kokosowo-kruszonkaDziś zapraszam Was na pyszny deser w zdrowszej odsłonie – zapiekana gruszka pod kokosową kruszonką. Dlaczego zdrowszy? Kruszonka jest na bazie mąki kokosowej, ryżowej, płatków owsianych i mojego ulubionego oleju kokosowego. Do tego pyszne gruszki. Jak dla mnie niebo na talerzu 😉 Takim ciepłym deserem możemy delektować się w te jesienne chodne dni. Gdy aura na zewnątrz nie nastraja pozytywnie warto zjeść coś dobrego 😉 A że prost przepadam za gruszkami i kokosem, ten deser jest dla mnie idealny. Polecam i Wam 🙂

Składniki:

  • 2 większe twarde gruszki
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 4 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Woj-len)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić innym „słodzidłem”)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy płatki owsiane, cukier i obie mąki, wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczony (jeszcze ciepły) olej kokosowy. Całość szybko mieszamy łyżką, aż uzyskamy konsystencję a la kruszonki.

zdrowa-kokosowa-kruszonka

Gruszki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Na gruszki wykładamy naszą zdrową kruszonkę.

Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 35 minut. Kruszonka powinna się zarumienić (złoto-brązowa).

Deser podajemy na ciepło, choć i po ostudzeniu dobrze smakuje. Takie zapiekane gruszki pod kokosową kruszonką można podać również w towarzystwie gałki lodów.

zapiekana-gruszka-pod-zdrowa-kokosowo-kruszonka-na-bazie-oleju-kokosowego

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz