Zapiekana faszerowana ziołowa ciabatta

Zapiekana faszerowana ziołowa ciabatta

Dziś polecam Wam prosty i szybki przepis na zapiekaną faszerowaną ziołową ciabattę. Idealna, sycąca propozycja na chłodne jesienne dni. Pysznie, prosto i… na pewno nie będziecie później głodni. Farsz można wzbogacić o inne przyprawy lub np. pokrojoną drobno paprykę itd. Możecie spokojnie eksperymentować 🙂

Zapiekana faszerowana ziołowa ciabatta (z parówkami)

Składniki:

  • 1 duża ziołowa ciabatta
  • 2 jajka M
  • 2 pełne łyżki śmietany
  • 2 pełne łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach)
  • 2-3 parówki w zalewie wieprzowej Duda
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana zielona pietruszka do podania

Przygotowanie:

Moje parówki były wcześniej podgrzane, bo przygotowywałam je rodzinie. Trzy sztuki odłożyłam.

Nacinamy ciabattę, wydrążamy ostrożnie środek (powinno nam powstać coś na kształt łódeczki). W środek nakładamy pokrojone parówki.

W miseczce mieszamy dokładnie jajka, śmietankę, przyprawy (nie żałujemy pieprzu) i starty żółty ser (można go dać więcej jeśli lubicie). Zalewamy ostrożnie parówki. Tak przygotowaną faszerowaną ciabattę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do czasu ładnego ścięcia farszu. Podajemy posypaną posiekaną zieloną pietruszką.

Zapiekana faszerowana ziołowa ciabatta (1)

Smacznego

 

Print Friendly

Dodaj komentarz


*