Wygraj 1 kg kawy ziarnistej. Konkurs z Coffee Style.

konkurs_kawaMoi drodzy,

dziś zapraszam Was do udziału we wspaniałym konkursie. Jeśli uwielbiacie z rana napić się wspaniałej, aromatycznej kawy lub delektować się filiżanką „małej czarnej” podczas spotkań towarzyskich ten konkurs jest dla Was. Wraz ze sponsorem – Palarnią Kawy Coffee Style zapraszam Was do udziału w konkursie. Zadanie jest proste:

„Podziel się przepisem na babeczki lub ciasto, które idealnie smakuje w towarzystwie kawy”

Odpowiedzi udziel w formie przepisu. Mile widziane zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny.

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Podziel się przepisem na babeczki lub ciasto, które idealnie smakuje w towarzystwie kawy”
    Odpowiedzi udziel w formie przepisu. Mile widziane zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny.
  2. Zdjęcie można zamieścić pod postem konkursowym na fanpag’u na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
  3. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod wpisem konkursowym na fanpag’u na Facebook.* Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu).
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 4 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. Nagroda: 1 kilogram kawy ziarnistej – mieszanka Verona Style – 100% Arabica (nagroda widoczna na zdjęciu) Wygrywa 1 osoba.
  6. Sponsorem nagrody jest Palarnia Kawy Coffee Style Biorąc udział w konkursie polub fanpag sponsora (klik)
  7. Konkurs trwa od 27.10.2017 do 06.11.2017 r. (włącznie).
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 3 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzca zostanie ogłoszony w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzcy dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.  
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca proszony jest o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłoniona w konkursie osoba nie poda w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagrody w celu dokonania wysyłki. Nagroda będzie wysyłana wyłącznie na terenie Polski.

 

*Dodatkowe informacje. Każdy uczestnik zwalnia serwis Facebook z odpowiedzialności za konkurs. Konkurs nie jest w żaden sposób sponsorowany, popierany, przeprowadzany przez serwis Facebook, ani z nim związany.

Zachęcam do udziału w konkursie

 

 

Print Friendly

21 comments

  1. paula123 says:

    Podaję przepis na najlepsze babeczki do kawy pod słońcem z żurawiną i białą czekoladą.
    2 szklanki mąki,łyżeczka proszku do pieczenia,1/2szk.cukru pudru , 1 jajko,pół łyżeczki soli,1/2szk.oleju,1 1/3szk.jogurtu naturalnego,1 szk.suszonej żurawiny,1 cukier waniliowy,100g grubo pokrojonej białej czekolady.W osobnym naczyniu wymieszać mąkę,żurawinę,puder,proszek do pieczenia ,sól i czekoladę.Pozostałe mokre składniki wymieszać w drugim naczyniu.Zawartość naczyń połączyć ze sobą.Foremki do mafinek napełnić ciastem.Piec około 25 min.w temperaturze 200 stopni.Są jedwabiste,wilgotne niebo w gębie z poranną kawką pycha:)

  2. Kasia says:

    4 jajka
    100 g drobnego cukru do wypieków
    100 g mąki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    50 g gorzkiej czekolady, startej
    16 g cukru wanilinowego
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.

    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier – łyżka po łyżce – i ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy dodać odłożone wcześniej suche składniki i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.

    Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać.

    Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do wystudzenia.

    Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, wszystko robimy na gorąco.

    Składniki na krem:

    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    5 łyżek nutelli
    Składniki delikatnie i krótko zmiksować, do połączenia.

    Składniki na polewę:

    100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
    30 g masła
    Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.

    Wystudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.

  3. Angelika says:

    Zdrowe muffinki
    Składniki na 12 dużych muffinek:
    puszka 320 g (po odsączeniu) fasoli czerwonej
    3 jajka
    2 łyżki oleju kokosowego
    1 banan
    4 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    polewa:
    1,5 łyżki oleju kokosowego
    1,5 łyżki wody
    1 łyżka kakao
    1 łyżka miodu

    Przygotowanie:
    Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą. Osuszamy i blendujemy razem ze wszystkimi składnikami na gładką masę.
    Przekładamy do silikonowych foremek na muffinki lub papierowych ale takie muszą być umieszczone w specjalnej formie, ponieważ ciasto jest dość rzadkie.
    Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy.

    Muffinki polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego
    i zmieszanego z wodą, miodem i kakao.

  4. Angelika says:

    Babeczki kukurydziane
    Składniki:
    100 g masła
    2 jajka
    125 ml mleka
    250 g mąki kukurydzinej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    170 g cukru

    czarna porzeczka
    3 łyżeczki cukru do posypania

    Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami.
    Owoce jeśli świeże musimy opłukać i wysuszyć, ja użyłam własnych mrożonych. Nie rozmrażamy.

    Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników.

    Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy.
    Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką.

    Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy po wierzchu dużą ilością czarnej porzeczki oraz cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu.

  5. Angelika says:

    Babeczki które zawsze wychodzą
    Składniki:
    100 g masła
    2 jajka
    125 ml mleka
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    170 g cukru

    350 g borówki
    3 łyżeczki cukru do posypania

    Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami.
    Owoce jeśli świeże musimy opłukać i wysuszyć, ja użyłam własnych mrożonych więc już były myte przed mrożeniem. Nie rozmrażamy.
    Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników.
    Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy.
    Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec wsypujemy borówkę. Teraz musimy bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

    Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu.

  6. Ewa K. says:

    Bardzo łatwe babeczki czekoladowe przez wszystkich lubiane i zawsze udane:
    ============================================================

    Składniki:
    1 i 3/4 szklanki mąki tortowej;3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;2 łyżki kakao;
    3/4 szklanki cukru pudru;gorzka czekolada/100 g/;szklanka mleka;jajo;1/3 szklanki
    oliwy;łyżka stopionego masła;2 łyżki rumu lub aromat

    Wykonanie:
    Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia dodać kakao,cukier puder,
    starką na tarce czekoladę.Do rondelka wlać oliwę masło rum lub aromat dodać jajko
    i szybko wszystko zmiksować.Następnie przelać do miski z suchymi produktami i wymieszać.
    Powstałym ciastem napełnić foremki do 2/3 ich wysokości.Wstawić do gorącego piekarnika
    /200 stopni C/ i piec około 20 minut.

    Gdy ostygną można udekorować wg. upodobania .Ja dekoruję wzorkami – białą czekoladą
    i wisienkami.

  7. Wojciech says:

    Tarta truskawkowa
    Składniki:
    Do ciasta:
    – 250 g mąki
    – 150 g masła
    – 90 g cukru pudru
    – szczypta soli
    – 1 duże żółtko
    Na krem:
    – 450 g mascarpone
    – 300 g śmietany
    – 30 g cukru
    Beza:
    – 3 białka (100 g)
    – 160 g cukru

    Sposób przygotowania:
    Przygotuj ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę, sól i żółtko. Zagnieć ciasto, następnie owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj na około 5 mm i wyłóż nim formę. Nakłuj ciasto widelcem i włóż ponownie do schłodzenia do lodówki na 15 minut. Połóż na ciasto papier do pieczenia oraz wysyp kulkami ceramicznymi lub fasolą/ ryżem, aby obciążyć ciasto, dzięki temu zachowa dobrą formę w trakcie pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Następnie zdejmij papier z ryżem i kontynuuj pieczenie przez ok. 20 minut aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostaw do wystygnięcia.

    Przygotuj krem: ubij mikserem schłodzoną śmietankę, ser mascarpone i cukier puder. Wyłóż krem na upieczony spód. Na wierzchu dodaj 100% z owoców Truskawka Łowicz i włóż tartę do lodówki do schłodzenia. Przygotuj w tym czasie bezę. Wymieszaj cukier wraz z białkami w kąpieli wodnej aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie ubijaj mikserem aż masa całkowicie wystygnie i wytworzy się gęsta beza. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch ciasta. Przy pomocy palnika opal bezę z wierzchu.

  8. Milena says:

    Sezon na dynie, także przesyłam 🙂
    PYSZNE JESIENNE MUFFINKI Z DYNIĄ I NUTKĄ POMARAŃCZY
    Składniki:
    300 g dyni surowej
    100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50 g mąki pszennej
    1 jajko
    150 g jogurtu naturalnego ( 1 opakowanie)
    50 g cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki siemienia lnianego (nasiona)
    4 łyżki płatków owsianych
    50 g rodzynek (namoczonych wcześniej w wodzie)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Skórka z całej pomarańczy, aromat pomarańczowy, ½ łyżeczki cynamonu
    Sposób wykonania:
    Dynię obrać i pokroić na małe kawałki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-30 minut, aż będzie miękka. Kiedy dynia ostygnie zblendować ną na puree, natępnie dodać jajko i jogurt i nadal blendować. Do gładkiej masy dodać mąki, proszek do pieczenia, cukier, nasiona, bakalie, startą na tarce skórkę z pomarańczy, cynamon oraz aromat pomarańczowy. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Masę nakładać do sylikonowych foremek i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

    SMACZNEGO!

  9. Izabela says:

    Swego czasu popularne były tego typu ciasteczka z żurawiną. Przepis już kilka lat ma, ale kawa zwłaszcza parzona z cynamonem do tego to poezja.
    Skladniki:
    120 g miękkiego masła
    1/2 szkl cukru
    1 łyżeczka skórki z cytryny
    2 duże żółtka
    1/2 szkl mąki kukurydzianej
    1 i 1/4 szkl mąki pszennej
    2/3 szkl suszonej żurawiny
    Masło utrzeć na puszysto, dodać sukier i skórkę i ucierać dalej. Dodać żółtka, mąki i ponownie ucierać. Wsypać żurawinę i wymieszać. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce lekko spłaszczyć. Piec ok 12 minut w 180 stopniach. Smacznego.

  10. Izabela says:

    A jeśli ciasteczka za szybko się skoncza a kawy jeszcze byśmy się napili to proponuję wykorzystać te 2 białka pozostałe z poprzedniego wypieku i przygotować babeczki kokosanki.
    2 białka
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl cukru
    50 g masła
    200 g wiórków kokosowych
    Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i mieszać na małym ogniu. Dosypać wiórki i wymieszać, zdjąć z gazu i przestudzić. Białka ubić na sztywno, dodać mąkę i wymieszać. Białka wymieszać z wiórkami łyżka. Napełnić silikonowe foremki lub papilotki, piec 13 do 15 minut w 175 stopniach.

  11. karolina27 says:

    SERNIK BEZ MĄKI, CUKRU I TWAROGU

    Składniki: 200 g kaszy jaglanej, 50 g miodu, 3 jajka, 500 ml kefiru, 2 garści żurawiny, rodzynek i wiórków kokosowych

    Wykonanie: Kaszę opłukać, aby pozbyć się zanieczyszczeń i posmaku goryczki. Wrzucić do garnka i zalać kefirem. Gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia nabiału, często mieszając. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, a żółtka utrzeć z miodem na jasny krem. Ostudzoną kaszę wymieszać z żółtkami, wsypać bakalie i wymieszać z mikserem. Na koniec delikatnie dodać białka. Ciasto przelać do niewielkiej foremki. Piec ok. godz. w temp. 180 st. Dodając do 1/3 części ciasta łyżeczkę prawdziwego kakao, uzyskamy ciemny spód (wlewamy ją do foremki jako pierwszą). Gdy lekko zamieszamy- uzyskamy marmurek. Można dodać do ciasta banana lub starte jabłko z cynamonem uzyskując ciasto a’la jabłecznik.

  12. karolina27 says:

    LEŚNE CIASTO

    Składniki na ciasto: 4 jajka, szklanka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru pudru, masło i tarta bułka do formy

    krem: 50 dag owoców (poziomki, truskawki, maliny), 2 opakowania serka waniliowego, 3 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki cukru pudru, owoce do dekoracji

    Przygotowanie:
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek na przemian z przesianą mąką, delikatnie wymieszać. Wylać do przygotowanej okrągłej zapinanej formy i piec ok. 30 min. w średniej temp. Po przestudzeniu przekroić na 2 krążki, jeden włożyć do formy i wylać 2/3 masy, przykryć drugim krążkiem, na to resztę masy i owoce.

    Masa: owoce umyć i oczyścić z szypułek, zmiksować, dodać serki, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć biszkopt. Schłodzić 2-3 h w lodówce.

  13. Beata says:

    Pyszne ciasto 3 Bit
    składniki: 7-9 paczek herbatników ,masa krówka(kajmak),krem karpatka(w 5 minut),śmietana 36% 500 ml,2 szt fix do śmietany.
    Wykonanie:na spód blachy układamy herbatniki,później masę krówkę,ponownie herbatniki,dalej krem karpatka na to znowu herbatniki i na herbatniki ubitą na sztywno z fixem śmietanę na to ja ścieram na tarce gorzką czekoladę ale nie koniecznie.Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej smakuje na drugi dzień gdy herbatniki zmiękną.Ciasto bez pieczenia ,smakuje wyśmienicie.Smacznego.

  14. Just a SALAD says:

    Moja propozycja to klasyczny sernik w nowoczesnym wydaniu. W duecie z małą czarną smakuje po prostu obłędnie!!!

    SKŁADNIKI NA SPÓD:
    – 150 g ciasteczek typu OREO
    – 2-3 łyżki masła, roztopionego
    1. Ciastka i masło wkładamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
    2. Na dno tortownicy (u mnie o średnicy 23 cm) wysypujemy masę ciasteczkową, wklepujemy w dno formy i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.

    SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
    (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
    – 1 kg sera twarogowego (z wiaderka)
    – 200 – 250 ml śmietany kremówki 30%
    – 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    – 3 jajka
    – 3 żółtka
    – 2 opakowania budyniu waniliowego
    – 1 opakowanie cukru migdałowego
    3. W misie umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy je aż się połączą. Nie mieszamy zbyt długo, żeby nie napowietrzyć sera. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy.
    4. Na dno piekarnika stawiamy naczynie do zapiekania z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 80 minut (grzanie góra-dół). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

    SKŁADNIKI NA WIERZCH:
    – 200 ml śmietany kremówki 30%
    – 200 g mascarpone
    – 1 łyżka cukru pudru
    – 1 opakowanie malin
    – Garść ciemnych winogron
    – Listki mięty
    5. Kremówkę miksujemy – pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny krem.
    6. Uzyskaną masą smarujemy schłodzony sernik, dookoła wykładamy maliny oraz wydrylowane winogrona, a na samym końcu układamy listki mięty.

    Mniam!

  15. Just a SALAD says:

    Z tego przepisu jest naprawdę bardzo dumna! Przedstawiam rewelacyjny tort chałowy z miechunką, którego dopełnieniem będzie oczywiście filiżanka świeżo mielonej kawy!

    SKŁADNIKI
    – 12 okrągłych biszkoptów
    – 2 budynie waniliowe
    – 0,6 litra mleka
    – 400 g śmietany 36%
    – 100 g gorzkiej czekolada
    – 200 g chałwy
    – 150 g kremu orzechowego
    – 250 mascarpone
    – 2 łyżki cukru z wanilią
    – 1/2 szklanki suszonych wiśni
    – 1/2 szklanki nerkowców
    – 8 kostek gorzkiej czekolady
    – 8-10 owoców miechunki

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    1. Gotujemy 0,5 l mleka na budynie. Proszek rozpuszczamy w około 100 ml zimnego mleka (najlepiej rozmieszać mikserem). Rozpuszczony proszek wlewamy do gotującego mleka – najlepiej mieszać mikserem, żeby nie było grudek. Chwilę pogotować na małym gazie cały czas mieszając.
    2. W połowie budyniu rozpuszczamy czekoladę, krem orzechowy oraz 1 łyżkę cukru z wanilią. Chwytamy za mikser z końcówką z nożami i mieszamy, aż masa będzie gładka. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wrzucamy 125 g mascarpone i 200 g śmietany, całość dokładnie mieszamy.
    3. Do drugiej połowy budyniu wrzucamy chałwę, 1 łyżkę cukru z wanilią i miksujemy, aż masa będzie gładka. Następnie wrzucamy 125 g mascarpone i 200 g śmietany, całość dokładnie mieszamy.
    4. Rozpuszczamy 15 g żelatyny w gorącej wodzie, studzimy cały czas mieszając i dolewamy do masy czekoladowej cały czas mieszając mikserem. Następnie dorzucamy suszone wiśnie i nerkowce i wylewamy ją na tortownicę wysmarowaną masłem z pokruszonymi biszkoptami. Wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut.
    5. Rozpuszczamy pozostałe 15 g żelatyny w gorącej wodzie, studzimy cały czas mieszając i dolewamy do masy chałwowej cały czas mieszając mikserem. Masę wlewamy ostrożnie do tortownicy na nieco niż stężałą masę czekoladową i plonowanie wkładamy do lodówki.
    6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wylewamy ją tworząc „esy-floresy na nieco zastygniętą masę chałwową. Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a tuż przed podaniem dekorujemy go owocami miechunki.

  16. happy-86 says:

    Mój przepis na najlepsze ciasto do kawy to sernik na zimno z galaretką 😀
    1. gotujemy 1l mleka
    2. Wlewamy do niego 0,5l śmietany z 4 jajkami i cukrem waniliowym
    3. Gotujemy do powstania sera. Studzimy. Odcedzamy maasę.
    4. Kostke masła lub margaryny ucieramy z 3/4 szklanki cukru. dodajemy porcjami masę twarogową cały czas ucierając na gładko.
    5. Dno średniej tortownicy wykładamy herbatnikami, wykładamy na nie powstałą masę serową, wyrównujemy, układamy na wierzchu dowolne owoce.
    6.2 galaretki (smak dobieramy w zależności od owoców) rozpuszczamy w 3/4 litra wody, studzimy i jak zaczyna tężeć to zalewamy owoce.
    7. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce, podajemy ozdobiony kleksem bitej śmietany 🙂

  17. Aneta76 says:

    Moja propozycja to czekoladowe muffiny ze słodką gruszką, chrupiącymi orzechami włoskimi i serem roquefort.
    Składniki:
    – 100 g gorzkiej czekolady Wedel
    – 100 g deserowej czekolady Wedel
    – 2 gruszki
    – 50 g łuskanych orzechów włoskich
    – 100 g sera roquefort
    – 300 g mąki
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 120 g cukru trzcinowego demerara
    – szczypta soli
    – 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    – 2 jajka
    – 200 ml jogurtu naturalnego
    – 110 ml oleju
    – 100 g mlecznej Wedel do polania

    Gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obrane włoskie orzechy posiekać. Ser roquefort pokroić na 12 słupków. Czekoladę gorzką i deserową roztopić. W misce wymieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia z cukrem trzcinowym demerara, cukrem z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. W drugiej, dużej misce wymieszać roztrzepane jajka, olej, jogurt naturalny oraz stopione i ostudzone czekolady. Do miski z mokrymi składnikami włożyć pokrojone gruszki i włoskie orzechy. Całość zasypać suchymi składnikami i delikatnie wymieszać – tylko do połączenia składników i wchłonięcia płynu przez mąkę. Gęste ciasto nałożyć do foremek na duże muffiny przy pomocy łyżki. W środek każdej babeczki wcisnąć słupek sera roquefort. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Przestudzone muffiny polać stopioną mleczną czekoladą.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)

Dodaj komentarz


*