Wilgotne ciasto z makiem

Wilgotne ciasto z makiem (1)

Wilgotne ciasto z makiem (4)

Wilgotne ciasto z makiem. Dziś polecam Wam prosty przepis na  wilgotne ciasto z makiem. U mnie taki makowiec bardzo często gości na wielkanocnym stole, podaję go również do weekendowej kawy lub herbaty oraz od tak po prostu bez okazji 😉 Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Składniki na ten prosty makowiec wystarczy po prostu dobrze zmiksować. Wilgotne ciasto z makiem do tej udało się każdemu, kto przygotował je z mojego przepisu. Moje koleżanki i sąsiadki są zachwycone. Dlatego dziś polecam je i Wam. Spróbujcie tego prostego makowca. Być może zagości i u Was na stałe 🙂

Wilgotne ciasto z makiem (2)

Do przygotowania ciasta użyłam masła klarowanego Sertop, nadało mu wyjątkowego smaku. Aby poznać inne zastosowania masła polecam zajrzeć na stronę i fanpaga producenta

logo_sertopWilgotne ciasto z makiem (3)

Wilgotne ciasto z makiem – proste ciasto wielkanocne

Składniki: (na keksówkę)

  • 1 szklanka niebieskiego maku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g miękkiego masła – ja użyłam masła klarowanego Sertop
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego (około 6)
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl

Przygotowanie:

Masło przekładamy do miski i dokładnie miksujemy z jajkami. Następnie powoli dosypujemy cukier, ciągle miksując. Kolejno dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec wsypujemy mak, wlewamy mleko i dodajemy aromat migdałowy. Dokładnie miksujemy.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną keksówki.

Ciasto z makiem (wilgotne) - przygotowanie

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturą do 160 stopni). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (u mnie około 60 minut), dlatego ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Wy wystudzeniu i wyjęciu z formy ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Wilgotne ciasto z makiem (1)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

20 comments

Dodaj komentarz

*