Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką

Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką To jednej z moich ulubionych przepisów na szybkie ciasto bez użycia miksera. Ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Wychodzi wilgotne i wyjątkowo smaczne. Kilka podstawowych składników, płaska łyżka kakao i ulubiony dżem (u mnie truskawkowy), który nadaje ciastu wilgoci. Potem wystarczy już tylko wszystko wymieszać łyżką i do piekarnika 😉 Takie ciasto kakaowe wychodzi zawsze miękkie, pyszne, dosłownie rozpływające się w ustach. A do tego czekoladowa polewa i chrupiące czekoladowe chrupki (możecie zastąpić innymi ozdobami lub pominąć). Nic tylko jeść 😉 Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką, to idealny wypiek do kawy czy herbaty. Sprawdzi się też doskonale, gdy spodziewamy się gości, a szafki świecą pustkami. Warto mieć wówczas taki prosty, awaryjny słodki wypiek 😉 Spróbujcie, polecam.

Składniki: (na keksówkę, u mnie 25x12x8)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżka naturalnego kakao – u mnie Skworcu
  • 2 jajka klasy L (Uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową)
  • 3/4 szklanki cukru (0,75 szkl)
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju (użyłam ryżowy, ale może też być rzepakowy)
  • 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy)

Dodatkowo:

  • czekoladowa polecam – możecie użyć np. tej (klik) lub tak jak ja rozpuścić w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie zbite).

Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką (można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Wykładamy ciasto do formy.

Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Stan pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto.

Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z formy i zdobimy polewą czekoladową. U mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada. Połączyłam czekoladę mleczną z orzeszkami z kawałkami innych czekolad. Całość posypałam czekoladowymi chrupkami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

60 comments

  1. Justa says:

    Upiekłam moja mama zaskoczona i dumna 🙂 właśnie jemu i jest takie pyszne 🙂 To moje pierwsze ciasto. Dziękuję pani za przepis lubię ten blog. Już robiłam z niego deser.

    • Magdalena says:

      Pani Joanno,
      przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam tego ciasta na proszku do pieczenia. Musiałaby Pani dodać aż 2 łyżeczki i nie wiem jak wpłynęłoby to na smak i konsystencję ciasta.

  2. Magda says:

    Zrobiłam tydzień temu, dodałam 2 łyżki kakao i mniej cukru, ale i tak pycha!!! Plus owoce na górę mmmm!
    Dziś mam gości i wczoraj tez upiekłam z podwójnej porcji i kroje przed chwilą! Zbite….kurcze! A goście za 2h… można to jeść takie zbite jak blok czekoladowy 🥴

    • Magdalena says:

      Przepraszam komentarz gdzieś zaginał. Może było za dużo kakao, albo źle dobrane proporcje na podwójną porcję?

    • Magdalena says:

      Pani Ulu, ciężko mi podpowiedzieć jak nie znam wymiarów blaszki. Ja to ciasto piekę też czasem w tortownicy 24 cm, wówczas wychodzi po prostu niższe. Jeżeli blaszka jest duża, to warto podwoić porcję. Pozdrawiam

  3. Nesmiris says:

    Zrobiłam dziś dla gości, pyszne i szybkie, na pewno będę robiła częściej 😀 duży plus za to że nie trzeba miksera więc mogę robić kiedy dziecko śpi i to błyskawicznie 😀 dziękuję

  4. IzaS says:

    Dzisiaj zrobiłam i to na szczęście od razu 2 porcje, jedna z powidłami śliwkowymi a drugą z dżemem truskawkowym. Napisałam na szczęście 2 porcje, bo ciasto jest pyszne i znika w tempie zastraszającym!
    Dziękuję za przepis, przekażę dalej!

    • Magdalena says:

      Polecam 🙂
      Pani Anno ja rzadko piekę ciasta z termoobiegiem. Używam opcji grzanie góra-dół. Z termoobiegiem należy obniżyć temperaturę od tej podanej w przepisie do około 170 stopni.Proszę obserwować ciasto, bo każdy piekarnik jest inny. Pozdrawiam

Pozostaw odpowiedź Irka Anuluj pisanie odpowiedzi

*