Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe, to jedno z prostszych ciast, które sprawdza się w zasadzie na każdą okazję. Można je śmiało przygotować na spotkanie z przyjaciółmi do filiżanki kawy czy herbaty. Można też pokusić się o jeszcze większe czekoladowe szaleństwo i podać do ciasta karob do picia. Wilgotny czekoladowy wypiek sprawdzi się również doskonale jako ciasto na Wielkanoc. Bo czyż zawsze na naszych stołach muszą pojawiać się wyłącznie tradycyjne keksy, które wypełniają po brzegi owoce suszone lub serniki? Ja uważam, że to jakie wielkanocne przysmaki przygotujemy zależy wyłącznie od nas i naszego gustu.

Choć sernik, to u mnie również obowiązkowy wypiek 😉

Do przygotowania wilgotnego ciasta czekoladowego, jak i tradycyjnych babek w szafkach warto mieć zawsze dobry tłuszcz kakaowy i czekoladę. Ja najróżniejsze produkty ekologiczne na Wielkanoc kupuję zawsze ciut wcześniej i z małym zapasem. Duża rodzina, to i sporo pieczenia przede mną 😉

A jeśli tak jak ja nigdy nie macie dość czekoladowych słodkości, to polecam Wam też inne czekoladowe przepisy, jak popularna na moim blogu mocno czekoladowa babka czy też sernik na czekoladowym cieście. Wszystkie przepisy znajdziecie w zakładce „ciasta” lub wpisując nazwę w wyszukiwarkę na blogu. Niedługo też pojawią się przepisy na kolejne czekoladowe (i nie tylko) słodkości na Wielkanoc.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g czekolady (u mnie 150 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 jaj średniej wielkości
  • 240-250 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki kakao + do oprószenia ciasta
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy łyżką sypkie składniki.

W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, mieszamy. Ściągamy rondelek z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Zostawiamy do przestudzenia.

W misce ubijamy na jasny puch jajka z cukrem (miksuj około 4-5 minut). Następnie cienkim strumieniem wlewamy czekoladową masę miksując całość na najniższych obrotach miksera lub mieszając ręczną trzepaczką. Na koniec dodajemy sypkie składniki. Mieszamy całość ręczną trzepaczką.

Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. U mnie kwadratowa forma, ale możecie też użyć tortownicy 25-26 cm.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Czas może być różny w zależności od piekarnika (około 45-50 minut), stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.

Gdy ciasto wystygnie oprószamy je kakao lub polewamy polewą czekoladową.

Smacznego

P.s. Czy już planujecie wypieki wielkanocne?

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*