Whisky. Leksykon smakosza. Wyd. RM Recenzja

whisky-leksykon-smakosza-1Mój mąż uwielbia (oczywiście od czasu do czasu i z umiarem) „delektować” się whisky. Dlatego z tym większym zaciekawieniem przeglądaliśmy (w szczególności on) książkę „Whisky. Leksykon smakosza”, którą otrzymałam dzięki uprzejmości Wydawnictwa RM. Książkę można potraktować jak swoisty katalog trunków przeznaczony dla wszystkich, którzy chcieliby kupić dobrą whisky, ale także dla koneserów szukających konkretnych doznań smakowych. Jest, to pierwsza na rynku pozycja opisująca whisky słodową w tak praktyczny i ciekawy sposób. David Wishart wyszczególnia 12 aspektów smaku i zapachu tytułowego trunku: treść, słodkość, aspekt dymny, medyczny, tytoniowy, miodowy, korzenny, winny, orzechowy, słodowy, owocowy i kwiatowy.

„Celem tej książki jest pomóc Ci w poruszaniu się po fascynującym temacie i udostępnić pewne skróty. Profil smaku został opracowany na podstawie analizy ponad tysiąca zapisków z degustacji, stanowiąc obiektywny sposób porównania wyróżniających i istotnych cech smakowych whisky”

Książka może również być traktowana jako pewnego rodzaju przewodnik turystyczny. David Wishart w bardzo ciekawy sposób opisał w niej szkockie korzenie, zawarł informacje o lokalnych atrakcjach dla zwiedzających, imprezach organizowanych przez gorzelnie oraz o bazie noclegowej.

Ciekawa, inna niż wszystkie, pięknie wydana książka o trunku, którego niepowtarzany smak polubiło wielu.

whisky-leksykon-smakosza-6whisky-leksykon-smakosza-5whisky-leksykon-smakosza-4whisky-leksykon-smakosza-3whisky-leksykon-smakosza-2

Autor: David Wishart
Objętość: 240 stron
Oprawa: Twarda

Patronat medialny nad książką sprawuje miesięcznik „Rynki alkoholowe”

Print Friendly

Dodaj komentarz


*