Weekendowa pizza – przepis na domową pizze

Weekendowa pizza – przepis na domową pizze. Weekend, chwila wolnego czasu. Część z Was spędza te dni w gronie najbliższych, część zapewne spotyka się z przyjaciółmi lub znajomymi. Bez względu na okazję warto czasem wejść do kuchni i przygotować pyszną domową pizze. Uwierzcie mi, że jest to naprawdę proste, a smak… Zresztą sami spróbujcie. My ją uwielbiamy. Chwila na wyrobienie i wyrastanie ciasta, kilka prostych dodatków, parę minut w piekarniku i… domowa pizza gotowa. Polecam 🙂

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 małe szczypty soli ziołowej
  • 7 i 1/2 g droższy instant (1 paczuszka)

Dodatki:

  • 1 żółtka papryka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • kilka plasterków kiełbasy żywieckiej
  • do posmarowania spodu pizzy – u mnie dziś Sos Kielecki Meksykański (można też użyć passaty pomidorowej, ketchupu itd)
  • starty żółty ser – najlepiej mozzarella (ja dziś nie miałam)

Do podania – u mnie:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, 2 małe szczypty soli ziołowej, ciepłą wodę (nie gorącą) i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie dodajemy 1 łyżeczkę oliwy. Ciasto powinno być miękkie plastyczne.

Tworzymy kulę, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 h.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu.

Blaszkę smarujemy cienko margaryną (Dlaczego? Bo dzięki temu spód naszej pizzy będzie bardziej chrupki). Na blaszkę wykładamy ciasto, ugniatamy ręką aż ciasto ładnie pokryje blaszkę. Ostawiamy na około 15-20 minut pod ściereczką. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem i smarujemy sosem (u mnie meksykański, nadał wspaniałego smaku).

Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy delikatnie. Dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojone w kostkę papryki. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Chwilę podsmażamy.Tak przygotowany farsz wykładamy na pizze. Na wierzch układamy plasterki kiełbasy. Całość posypujemy startym żółtym serem (polecam użyć mozzarelli, ja dziś nie miałam).

Pizze wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 22 minuty (pizze należy obserwować, każdy piekarnik inaczej piecze).

Podajemy z ulubionymi sosami, ketchupem.

Smacznego

Poza pizza, idealne na każde weekendowe spotkania czy przyjęcia jest… SNACK Przysmak Świętokrzyski 🙂 Lubicie?

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz