Warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Lekki obiad lub syta kolacja.

Warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Lekki obiad lub syta kolacja. (1)Uwielbiam ryż. Mogłabym go właściwie jeść cały czas. Na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser, te małe ziarenka sprawdzają się wspaniale. Dziś chciałabym podzielić się z Wami pomysłem (przepisem) na szybki warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Przygotowanie jest naprawdę proste. Taki posiłek doskonale sprawdzi się w porze obiadowej, ale też i na kolację, a nawet drugie (syte) śniadanie. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu z długoziarnistego dzikim UncleBen’s
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 7 małych pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • olej do smażenia (u mnie około 11/2 łyżki rzepakowego)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 11/2 łyżeczki sosu sojowego
  • około 3 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (nie może być rozgotowany).

Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę, mieszamy chwile podsmażając. Kolejno dorzucamy do naszej patelni obrane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki (bez ogonków) i startą na grubych oczkach marchew. Całość podsmażany, często mieszając aż warzywa papryka zacznie mięknąć.

Następnie dodajemy około 3 łyżki wody, sos sojowy i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Ze względu na dodatek sosu sojowego sól używamy dość oszczędnie. Mieszamy i smażymy jeszcze chwile, aby warzywa zmiękły (można przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu). Próbujemy.

Na koniec do naszych warzyw dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy, podsmażamy 2-3 minuty. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Tuż przed podaniem warto dodać do potrawy zielony akcent – u mnie szczypiorek. Wystarczy go posiekać i pomieszać z resztą składników.

Podajemy od razu.

Warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Lekki obiad lub syta kolacja. (2)

Smacznego

 

Print Friendly

10 comments

  1. Megly says:

    Miałam wczoraj podobną potrawkę na obiadek 🙂 Ale się najadłam. Poszalałam z wielkością porcji. Ale jedzonko było pyszne. Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz


*