Warzywa z szynką pod warstwą sera

Warzywa z szynką pod warstwą sera. Szybkie, proste danie, które przygotujecie dosłownie na jednej patelni. Mało po nim zmywania 😉 Po takie propozycje sięgam najczęściej, gdy mam ochotę na coś prostego i sycącego. Wystarczy, że będziecie mieli pod ręką ulubioną mieszankę warzyw na patelnię, dobrą szynkę, mozzarellę, śmietanę i ulubione zioła. Przygotowanie takich warzyw z szynką pod warstwą sera zajmie Wam dosłownie kilka minut. Jeśli lubicie takie połączenie smaków, to polecam Wam spróbować 😉 Zawsze powtarzam, że w prostocie tkwi siła. To taka moja wersja błyskawicznej a la zapiekanki.

Składniki:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię (dobrze, żeby to była wersja z plasterkami ziemniaków i grzybami)
  • kawałek szynki z pieprzem Duda (ilość według gustu)
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ziołowa do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oleju
  • mozzarella wiórki

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, pod koniec dodając starty na tarce (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku. Mieszamy i po chwili dodajemy nasze warzywa na patelnię. Podsmażamy, aż warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem, delikatnie mieszamy. Po czym zmniejszamy płomień na minimalny, dodajemy łyżkę śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę, ostrożnie mieszamy. Zostawiamy tak chwilę i na koniec posypujemy całość mozzarellą. Po chwili zdejmujemy patelnię z ognia. Ser powinien się ładnie stopić pod wpływem ciepła. Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz