Waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem

Waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem. Dziś zapraszam Was na waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem. Idealne do filiżanki kawy 🙂 Uwielbiam takie desery, a Wy? Rogaliki są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Przygotowuję je zawsze, gdy zostaje mi w lodówce kawałek sera. Rogaliki możecie spokojnie nadziać również dżemem, konfiturą, owocami lub gęstym kremem. U mnie dziś mała słodka rozpusta z kajmakiem o smaku orzechowym. Do tego pyszna aromatyczna kawa lavazza do nabycia w Konesso. Jak dla mnie deser idealny 🙂

P.s. Czy wiedzieliście, że dziś Międzynarodowy Dzień Kawy? Tak, tak to właśnie 29 września przypada takie święto. Choć dla nas takie święto przypada o wiele częściej 😉 Bo czy coś lepiej łączy i pasuje do spotkań rodzinnych niż filiżanka dobrej aromatycznej kawy? Myślę, że nie. Kawa budzi i dodaje energii na resztę dnia, wspaniale komponuje się ze słodkimi wypiekami, jest idealną towarzyszką rozmów.  I choć osobiście nie pijam jej codziennie, to nie wyobrażam sobie by w moich szafkach mogło zabraknąć dobrej kawy. Najlepiej oczywiście ziarnistej. Nic nie przebije tego pięknego zapachu, który wydobywa się gdy mielę ziarna kawy. No może… zapach waniliowych rogalików 😉

A Wy lubicie kawę? Jaką najczęściej pijecie – czarną czy z mlekiem?

Składniki:

  • 200 g półtłustego twarogu
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • kajmak – u mnie o smaku orzechowym

Przygotowanie:

Do miski przekładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy mąkę i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy do schłodzenia do lodówki na minimum 1 godzinę (to ważne!).

Ciasto rozwałkowujemy na coś w rodzaju koła i kroimy na trójkąty.

Na każdy trójkąt nakładamy kajmak i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca. Lekko zakręcamy rogi tworząc rogalik.

Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości rogalików – u mnie około 35 minut. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru.

Gdy rogaliki wystygną oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi