Walentynkowe biskwity z bitą śmietaną i truskawkami

Walentynkowe biskwity z bitą śmietaną i truskawkami

Walentynkowe biskwity z bitą śmietaną i truskawkami Dziś przychodzę do Was z prostym, słodkim przepisem na pyszne domowe biskwity z bitą śmietaną i truskawkami. Słodko, uroczo i te truskawki 😉 Oczywiście zamiast truskawek możecie użyć innych owoców np. borówek. Zapewniam, że będzie równie pysznie. Zresztą, cóż… ja od zawsze uwielbiałam biskwity. Kiedyś kupowałam je w cukierni, dziś robię sama.

Pyszne domowe biskwity (omlety) z bitą śmietaną i truskawkami, to idealny deser na zbliżające się Walentynki. Zresztą nie tylko na Walentynki 😉  Do tego wystarczy podać filiżankę aromatycznej czarnej herbaty i… ten dzień będzie udany. A na pewno słodki 😉 O herbacie Tylos pisałam Wam już przy okazji przepisu na śnieżynkę z mascarpone. Tylos to marka należąca do Great British Tea Company England, założonej w 1883 w Wielkiej Brytanii. Do jej produkcji są wykorzystywane najwyższej jakości krzewy herbaciane, które rosną w dawnym Cejlonie. Ta jakość czuć w każdym łyku. Polecam.

P.s. Jak u Was się najczęściej mówi na ten deser? Ja znam trzy określenia – biskwity, biszkoptowe omleciki oraz usteczka. A Wy?

Walentynkowe biskwity z truskawkami

Składniki: (na 8 sztuk)

  • 3 duże jajka klasy L
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietany kremówki 30-36% (schłodzonej!)
  • 1,5 łyżki cukru pudru + cukier puder do oprószenia biskwitów
  • truskawki lub inne owoce np. borówki

Przygotowanie:

Jak przygotować domowe biskwity (omleciki)?

Mieszamy oba rodzaj mąki, a następnie przesiewamy je przez sito.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej płaskie blaszki z wyposażenia piekarnika). Na każdym papierze rysujemy okręgi o średnicy 10 cm każdy (u mnie po 4 okręgi na blaszce, zachowujemy odstępy).

Białka oddzielamy od żółtek. Białka zaczynamy ubijać, gdy lekko się spienią dodajemy szczyptę soli. Następnie ubijamy dalej do sztywności. Kolejno dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki, należy je delikatnie wymieszać szpatułką z resztą składników.

Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wykładamy na okręgi (około 2 łyżki ciasta na każdym okręgu), wyrównujemy łyżką.

Biskwity (omleciki) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-7 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy nasze biskwity.

Wyjmujemy blaszki z piekarnika i natychmiast zdejmujemy omleciki (można pomóc sobie szpatułką). Zginamy je w połowie i odkładamy na bok zostawiając do wystudzenia.

W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem (jeśli chcecie, aby była sztywniejsza możecie dodać fix do śmietany). Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i nadziewamy nasze omleciki. Na bitą śmietanę wykładamy pokrojone truskawki i czekoladowe chrupiące kuleczki lub startą mleczną czekoladę. Od razu lub tuż przed podaniem oprószamy biskwity cukrem pudrem.

Biskwity przechowujemy w lodówce.

Pamiętajcie: Aby biskwity nie pękały podczas zginania na pół nie pieczemy ich zbyt długo. Należy też pamiętać, że należy je też zdjąć szybko z blaszki.

Smacznego

Walentynkowe biskwity z truskawkami i bitą śmietaną – prosty przepis

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Pozostaw odpowiedź Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi

*