Wafle z galaretką mango – pyszny deser

Wafle z galaretką mango – pyszny deser Lubicie domowe wafle? Dla mnie, to jeden z ulubionych deserów z mojego dzieciństwa. Dziś jednak polecam Wam wafle w lekko unowocześnionej wersji – z galaretką mango. Całość wyszła naprawdę pyszna. Takie wafle znikają z talerz w mgnieniu oka. Smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Spróbujcie, polecam.

Na galaretkę mango położyłam perełki pomarańczowe od NatureAndMe. Wspaniale wzbogaciły smak swoją lekko kwaskowatą nutą. 

 

Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix
  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • 1/3 szklanki mleka (np. 2-3%)
  • 20 kwadratowych wafli (można też pokroić 10 prostokątnych)

Na galaretkę mango:

*perełki wzbogacają smak swoją lekko kwaskowatą nutą

Przygotowanie:

Do garnka przekładamy masło i wsypujemy cukier, wstawiamy na mały płomień. Do rozpuszczonych składników dodajemy kakao i mleko, mieszamy do połączenia. Garnek ściągamy z ognia. Zawartość przelewamy do miski i dodajemy stopniowo mleko w proszku, cały czas energicznie mieszając całość ręczną trzepaczką, aby nie powstały grudki (możemy również użyć robota na małych obrotach).

Masę odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Naszą kakaową masę smarujemy wafle (nakładając jeden na drugi, górny wafel ma zostać bez masy).

Do miski przekładamy delikatne mango z syropu, robimy z niego papkę np. widelcem.

Do 1/3 szklanki gorącej wody dodajemy 4 łyżeczki truskawkowej galaretki, mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Następnie wlewamy całość do mango, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.

Naszą galaretkę mango nakładamy delikatnie łyżeczką na wafle. Ja wcześniej wafle włożyłam do małej formy, aby łatwiej je później było włożyć do lodówki.

Odstawiamy na chwilę po czym delikatnie nakładamy na wierzch po kilka pomarańczowych perełek.

Tak przygotowane wafle wkładamy do lodówki na około 30 minut (wafle powinny zmięknąć, aby móc je pokroić). Wafle kroimy na mniejsze kawałki.

Podajemy do herbaty lub kawy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Oliwia Anuluj pisanie odpowiedzi