„Twój włoski chleb. Przepisy z różnych regionów”. Recenzja książki Alessandro Valli.

Każdy kto chociaż raz spróbował domowego chleba wie, że nie ma nic lepszego. Chleb pieczony w domu jest znacznie smaczniejszy, dłużej utrzymuje świeżość, a ten zapach unoszący się podczas pieczenia…. Osobiście nie mogą nigdy wytrzymać aż chleb (i inne domowe pieczywo) w pełni ostygnie 😉 Tak, tak wiem, że to mało zdrowe, ale… No cóż, takie pieczywo ma w sobie to coś. Tego nie znajdziecie na sklepowych półkach. Ale jak go przygotować chleb by był idealny? Polecam Wam sięgnąć po książkę Aleesandro Vali „Twój włoski chleb. Przepisy z różnych regionów”.  To mała skarbnica wiedzy dla każdego. Dla początkujących – by poznali podstawy pieczenia chleba, zrozumieli jak ważny jest wybór odpowiedniej mąki, poznali triki na to by ciasto lepiej rosło i wiele ciekawych przepisów. Ale również dla osób bardziej zaawansowanych. Dlaczego? Bo w książce znajdziecie liczne receptury do produkcji chleba wszystkich rodzajów. Znajdziecie tu przepisy zarówno na zwykłe bochenki, jak i chleby o różnych kształcie, smaku, zapachu i kolorze. Chleby z Włoch, jak i innych krajów, m.in.:

  • Chleb z Altamury,
  • Plecionka żytnia z makiem,
  • Focaccia,
  • Naan,
  • Chleb kasztanowy
  • i inne.

Nie zabrakło również przepisu na wspaniałą włoską pizze (wraz z cennymi wskazówkami i poradami). Wszystko opisano w sposób czytelny i łatwy do zrozumienia. Ostatni rozdział książki, to skarnica przepisów na potrawy z chleba, jak:

  • Kluski canederli
  • Słodkie pączki z chleba
  • Zupa cebulowa
  • Ciasto miascia
  • Budyń czekoladowy
  • Ciasto z jabłkami i gruszkami
  • i wiele innych

Zapewne cześć z tych potraw bardzo was zdziwiła. Desery z chleba, jak to? Przyznam wam szczerze, że sama była zdziwiona i niezwykle ciekawa. A jednak… da się i to jak. Niektóre przepisy już wypróbowałam i przyznam, że są naprawdę smaczne, choć składniki czasem dziwią 😉 Postaram się co nie co zdradzić na blogu (z moimi drobnymi zmianami).

Czy polecam?

Tak. Książka, to wspaniałe źródło wiedzy i inspiracji. Co mnie bardzo ucieszyło autor zadbał o szczegóły. Znajdziemy wiele cennych porad, uwag czy zdjęć z etapów przygotowania ciasta. Do tego duża ilość ciekawych przepisów nie tylko na chleb, ale również potrawy w których możemy go wykorzystać jako jeden ze składników. Naprawdę ciekawa i godna polecenia książka. Jeśli jeszcze nie robiliście domowego chleba spróbujcie. Polecam! Ten smak jest nie do opisania 😉

„Twój włoski chleb. Przepisy z różnych regionów”
Autor: Alessandro Valli
Objętość: 224 strony
Wydawnictwo CEDEWU

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

  1. Olka says:

    Genialna książka dla wszystkich miłośników pieczenia chleba w domu. Ja generalnie pieczywa raczej jem mało, ale potrafię docenić naprawdę dobry chleb. Ten głównie zdarza mi się jadać na Bałkanach 🙂

Dodaj komentarz

*