Truskawkowo-cytrynowy tort na 5 urodziny

Truskawkowo-cytrynowy tort urodzinowy. 5 lat (2)
Truskawkowo-cytrynowy tort urodzinowy. 5 lat (1)
Wczoraj był wyjątkowy dzień. Moja ukochana córeczka obchodziła swoje 5 urodziny! Jak ten czas szybko leci… Dla każdej matki taki dzień jest cudownym <3 A co najważniejsze ten był naprawdę udany i pełen jej wesołego śmiechu 😀 A wszystko zaczęło się od głośnego „sto lat! sto lat!” śpiewanego przez całą rodzinę, radosnego zdmuchiwania świeczki, pysznego tortu i oczywiście prezentów. A potem były kolejne atrakcje… 🙂 Ale zważywszy na, to że jest to blog kulinarny zostanę przy temacie tortu 😉 Smaczny tort, który w 100% spełnił swoją rolę – zachwycił moją córeczkę i smakował wszystkim domownikom i gościom. Oczywiście kolor i ozdoba były zamierzone 😉 Róż i Elza z bajki „Kraina lodu!” + pyszne kremy… o tak, to był wspaniały tort. Nie jestem cukiernikiem i mistrzem tortów, ale ten uznaję za naprawdę udany 😉 Bo cóż jest większym komplementem niż radość małej solenizantki 😉
Truskawkowo-cytrynowy tort na 5 urodziny (4)Truskawkowo-cytrynowy tort na 5 urodziny (5)Truskawkowo-cytrynowy tort na 5 urodziny (1)
 
 Składniki:
Na biszkopt:
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 6 jaj (najlepiej wiejskich)
  • 1 cukier wanilinowy (8g)
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki do przygotowania tortu:
  • do nasączenia: przegotowana woda z cukrem i cytryną lub kwaskiem cytrynowym
  • dżem z wiśni (gęsty, kwaśny) – ma przełamać słodycz kremu
  • krem truskawkowy – u mnie Cykoria
  • krem cytrynowy – u mnie Cykoria
  • opłatek na tort – u mnie z wizerunkiem Elzy z „Krainy lodu”
  • świeczka + drobne ozdoby (wybrane przez solenizantkę)
Przygotowanie:

Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej:

Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach.

Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm.

Biszkopt pieczemy w 190 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika od 180-200 stopni) przez około 45 minut.

Dokładnie ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy długim nożem. W zależności od wyrośnięcia ciasta powinno nam wyjść od 3 do 4 placków.

Przygotowanie wg wskazówek mojej mamy (ja właśnie w ten sposób zawsze piekę biszkopt do tortu):

W tym wypadku ułatwiamy sobie całe przygotowania i pieczemy (w formie 24 cm) dwa średniej wielkości biszkopty z połowy składników, tzn. 125 g cukru, 125 g mąki itd.

Biszkopty pieczemy w 190 stopniach około 40-45 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż. Dzięki czemu uzyskujemy 4 idealne warstwy tortu.

Osobiście polecam tą metodę i często z niej korzystam, gdy chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 pożądane warstwy.

Truskawkowo-cytrynowy tort na 5 urodziny (3)

Przygotowanie tortu:

Kremy przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Ja użyłam wersji z samym mlekiem.

Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna.

Dolny placek po nasączeniu smarujemy warstwą dżemem z wiśni (kwaśny, gęsty dżem).

Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu cytrynowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu cytrynowego.

Na koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę tortu. Również go nasączamy.

Cały tort smarujemy równo kremem truskawkowym. Zostawiając z 3 łyżki kremu do wykonania zdobienia wokół opłatka.

Tort wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.

Około godzinę przed podaniem na górę tortu nakładamy opatek (wcześniej go odpowiednio docinamy). Co jakiś czas delikatnie dociskamy opłatek. Po pewnym czasie powinien nam na tyle zmięknąć, że idealnie przyklei się do kremu. Wokół opłatka (zasłaniając tym samym jego brzegi) wykonujemy delikatne zdobienie kremem truskawkowym i układamy dowolne ozdoby – u mnie kwiatki i serduszka. W opłatek wbiłam również świeczkę.

Truskawkowo-cytrynowy tort urodzinowy. 5 lat (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi