Trufle daktylowo-owsiane z kakao

Trufle daktylowo-owsiane z kakaoUwielbiam domowe słodkości oparte na bazie daktyli. Minimalna ilość składników – tylko 3! – a maksimum radości i naturalnej słodyczy. Zapraszam Was dziś na ich kolejną wersję – trufle daktylowo-owsiane z kakao. Z podanej porcji wychodzi mała ilość trufli, ale uwierzcie mi, że zważywszy na ich słodycz jest ona wystarczająca 😉 Spróbujcie.

Składniki:

  • 5 świeżych daktyli – u mnie świeże Daktyle FRESH DATES MEDJOOL
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich*
  • 4 łyżki przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1/2 łyżki ciemnego naturalnego kakao + do obtoczenia*

*składniki możecie nabyć w eSłoneczko

Przygotowanie:

Do małej miseczki wsypujemy płatki, zalewamy je 4 łyżkami przegotowanej, ostudzonej wody. Odstawiamy na 3 minuty.

Do misy blendera z nożami wkładamy świeże daktyle (pozbawione pestek), dodajemy namoknięte płatki i 1/2 łyżki ciemnego naturalnego kakao. Całość blendujemy do uzyskania plastycznej masy.

Z masy w dłoniach szybko formujemy małe trufle. Obtaczamy je w ciemny kakao.

Trufle można jeść od razu (ale wówczas będą miękkie) lub po dobrym schłodzeniu w lodówce.

Trufle daktylowo-owsiane z kakao (2)

Smacznego

Print Friendly

10 comments

Dodaj komentarz


*