Trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym (1)Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki pomysł na obiad – trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Uwielbiam takie połączenia. Pyszne grzyby, szybki sos i sycący makaron. Jak dla mnie danie idealne, zwłaszcza na piękne letnie dni. Spróbujcie, polecam.

Trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym (2)

Składniki:

  • około 150 g kurek
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • szczypta granulowanego czosnku
  • około 1/2 opakowania makaronu penne TRICOLORE od Eko-Mak
  • 3 pełne łyżki śmietany 18% (dedykowanej do sosów)
  • sól i pieprz do smaku
  • około 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kurki płuczemy, większe kroimy na pół (wzdłuż) mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę siekamy i podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy przygotowane wcześniej kurki. Całość smażymy około 6-8 minut mieszając (na średnim ogniu), pod koniec doprawiamy szczyptą granulowanego czosnku, solą (u mnie himalajska) i pieprzem (nie żałujmy go). Mieszamy, jeszcze chwilę smażymy. Zmniejszamy płomień, dodajemy 3 łyżki śmietany, szybko mieszamy. Dodajemy około łyżki (lub ciut więcej) posiekanego koperku, mieszamy. Następnie dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy aby sos pokrył makaron. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Po wierzchu posypujemy resztą koperku. Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly

8 comments

Dodaj komentarz


*