A co u Was jest na obiad? U mnie dziś prosty i tradycyjny przepis – panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką i ziemniaczkami. Mniam… Czasem nie ma nic lepszego niż dobre mięso i ulubiona surówka 😉 A w co najbardziej lubicie przygotowywać na drugie danie?
Składniki: (dla całej rodziny)
- 3 piersi z kurczaka
- 3 jajka M
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ulubione dodatki:
- fasolka szparagowa z bułką tartą
- ziemniaczki
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy na pół i wzdłuż tworząc kotlety. Następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.
W misce mieszamy widelcem jajka z przyprawami (solą i pieprzem).
Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą.
Mięso maczamy dokładnie w jajku z przyprawami. Najlepiej odstawić tak przygotowane mięso na godzinę do lodówki.
Po tym czasie (lub od razu jeśli nie możemy czekać) kotlety obtaczamy dokładnie z obu stron w bułce tartej.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i fasolką szparagowej z bułką tartą.
Smacznego
Pyszny obiad
☺
Pyszny, tradycyjny polski obiad! Jestem na tak 🙂 Smaki znane i lubiane. Pozdrowionka cieplutkie 🙂
😀