Tradycyjny obiad. Panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką.

Tradycyjny obiad. Panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolkąA co u Was jest na obiad? U mnie dziś prosty i tradycyjny przepis – panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką i ziemniaczkami. Mniam… Czasem nie ma nic lepszego niż dobre mięso i ulubiona surówka 😉 A w co najbardziej lubicie przygotowywać na drugie danie?

Składniki: (dla całej rodziny)

  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 jajka M
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Ulubione dodatki:

  • fasolka szparagowa z bułką tartą
  • ziemniaczki

Przygotowanie:

Mięso myjemy, kroimy na pół i wzdłuż tworząc kotlety. Następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.

W misce mieszamy widelcem jajka z przyprawami (solą i pieprzem).

Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą.

Mięso maczamy dokładnie w jajku z przyprawami. Najlepiej odstawić tak przygotowane mięso na godzinę do lodówki.

Po tym czasie (lub od razu jeśli nie możemy czekać) kotlety obtaczamy dokładnie z obu stron w bułce tartej.

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i fasolką szparagowej z bułką tartą.

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*