Tarte buraczki z porem

Tarte buraczki z porem Dziś polecam Wam kolejny przepis na pyszny zdrowy dodatek do obiadu. Moja rodzina bardzo lubi wszelkie surówki z buraczkami, dlatego tak często goszczą na naszym stole w najróżniejszych wersjach. Dziś tarte buraczki z porem. Prosto, a jak pysznie. Tak przygotowane buraczki doskonale pasują do drugiego dania. Ja najczęściej podaję je do do mięs, sosów i ziemniaków. Ale sprawdzają się również obok kasz, makaronów, a nawet klusek śląskich. Przygotowanie tartych buraczków jest bardzo proste. Ja najczęściej przygotowuję surówki na bazie pieczonych buraków, ale możecie spokojnie wykorzystać też buraki gotowane. Spróbujcie.

Składniki:

  • około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)*
  • 2 cm pora (biała część)
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu)
  • cukier do smaku (ilość według gustu, u mnie około pół łyżeczki)
  • około 2 łyżek oleju rzepakowego Woj-len
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

*buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj)

Przygotowanie:

Buraki trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet), cukier, olej (najpierw około 1 łyżki) i pokrojony por. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy składniki i próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku lub/i dodajemy oleju.

Tak przygotowane buraczki najlepiej smakują po schłodzeniu (u mnie około 20-30 minut w lodówce).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz

*