Tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym

Tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym (1)Tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym (2)

Dziś zapraszam Was na wspaniałe tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym. Idealne gdy spodziewamy się gości. Moi przyjaciele byli nimi zachwyceni. Do przygotowania tartaletek użyłam nowości od Lauretta, pysznego  nadzienia cukierniczego o smaku waniliowym.Krem jest od razu gotowy do użycia, co znacznie usprawnia i przyspiesza pracę. Zwłaszcza, gdy przy małych żywiołowych dzieciach (jak moje) macie naprawdę mało czasu na przygotowanie deseru. W ofercie producenta znajdziecie kilka smaków wspomnianego nadzienia cukierniczego. Osobiście miałam przyjemność przetestować wykorzystane w przepisie nadzienie waniliowe oraz malinowe. Polecam Wam oba. Warto mieć taki produkt w swojej kuchni 🙂 A wracając do deseru… zapraszam na przepis 🙂

Tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym (3)

Tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym

Tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym (4)

Składniki: (na 5 sztuk)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją szybko łyżką z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem.

Tartlatki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, tartaletki powinny być łanie zarumienione.

Upieczone wyciągamy z piekarnika do ostudzenia. Wyciągamy z foremek. Na każdą tartaletkę nakładamy około 1 łyżeczki niskosłodzonej konfitury jagodowej. Następnie wyciskamy krem waniliowy przez ozdobną tylkę. Całość zdobimy odrobiną konfitury jagodowej i listkami świeżej mięty.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

16 comments

Dodaj komentarz


*