Tarta sernikowa na czekoladowym spodzie

Tarta sernikowa na czekoladowym spodzie Dziś zapraszam Was na pyszną tartę sernikową na czekoladowym spodzie. Prosta w przygotowaniu. Idealna dla wielbicieli serników. Często pytacie mnie jakie formy do ciast  najczęściej używam. W przypadku tart polecam Wam formy ceramiczne. Ciasto jest zawsze idealnie upieczone, nie ma konieczności smarowania formy przed pieczeniem. Dodatkowo tartę można zostawić w formie, bo… przyznajcie sami czyż nie wygląda pięknie?

Dzisiejszą tartą chciałabym uczcić 4 urodziny mojego bloga. Tak, tak to już 4 lata! Aż nie mogę w to uwierzyć. Od 13.01.2015 roku nieprzerwanie dzielę się z Wami moimi przepisami, pomysłami, kawałkami mojego życia. Dziękuję Wam, że wciąż ze mną jesteście. Każdy komentarz, wejście na bloga, przesłane zdjęcie wypieku/potrawy przygotowanej na podstawie mojego przepisu to dosłownie miód na moje serce <3 Mam nadzieję, że moja pasja będzie trwała jak najdłużej i że będziecie mi ciągle towarzyszyć.

Składniki:

Na czekoladowy spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 200 g masła
  • 1 jajko klasy M
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 500 g dobrej jakości sera na sernik*
  • 3 jajka klasy M
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • ulubiony aromat – polecam pomarańczowy lub waniliowy

*u mnie dziś 250 g sera na sernik i 250 g sera śmietankowego typu pacynka

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta + dowolne ozdoby

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao i masło. Masło siekamy nożem. Na koniec wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, schładzamy ją kilka minut w lodówce, następnie wylepiamy nim formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowujemy masę serową. Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy masło, aromat i całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser (gdzieś pomiędzy mąkę ziemniaczaną), całość miksujemy tylko do połączenia składników.

Formę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na nasz czekoladowy spód wylewamy masę serową. Tartę wkładamy na nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Całość pieczemy 45 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

20 comments

  1. Aleksandra says:

    Dzisiaj testowałam ja formie o średnicy 28 cm. Używałam twarogu półtłustego jednokrotnie zmielonego, bo lubię te ciężkie serniki. ? Piekłam 10 min dłużej bo lubię jak góra jest ładnie zarumieniona. Ogólnie puszka!!!! Ląduje w moim przepisniku.

    • Magdalena says:

      Można tak powiedzieć 😉 Tarta, to najczęściej kruche ciasto z nadzieniem słodkim lub wytrawnym, które pieczemy w specjalnej formie.

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi