Szybkie twarogowe ciasteczka na sodzie

Szybkie twarogowe ciasteczka na sodzie Lubicie szybkie desery? Dziś mam dla was prosty i ekspresowy przepis. Wystarczy zagnieść ciasto, zrobić odpowiedni kształt i usmażyć. Takie twarogowe ciasteczka na sodzie będą idealne do kawy, herbaty, na Tłusty Czwartek, sylwestrowy stół lub gdy po prostu najdzie Was ochota. Proste, pyszne i szybkie. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej 🙂 To kto skusi się na takie twarogowe ciasteczko?

Składniki:

  • 250 g chudego twarogu (sprawdzi się też półtłusty lub tłusty)
  • 1 jajko klasy M
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 0,5 płaskiej łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka + 1-2 łyżki mąki pszennej – u mnie TOTA
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Do miski przekładamy twaróg, wstępnie rozdrabniamy widelcem.

Następnie wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje cukru oraz mąkę i sodę. Wszystko razem zagniatamy ręką.

Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy z nich w dłoniach krótkie wałeczki (ja najpierw robię kulkę ala orzech włoski i potem wałeczek). Co jakiś czas warto ręce przemyć zimną wodą, ułatwi to tworzenie wałeczków.

Wałeczki układamy na rozgrzanym oleju i smażmy z obu stron na złoto. Uwaga! Zachowajcie odstępy, bo ciasto rośnie podczas smażenia. Ja tu dodałam na raz za dużą ilość 😉 Ale i tak się udały.

Wyciągamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy mocno cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz