Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym

Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Proste, pyszne, idealne dla zabieganych. Przedświąteczna gorączka trwa…  Ale czas na dobrą kawę i coś słodkie musi być 🙂 W końcu każdemu należy się odrobina odpoczynku i przyjemności 😉 A jak dobra kawa, to… Ja polecam Wam kawy marki DreamsCoffeeW ofercie znajdziecie zarówno kawy ziarniste, mielone, jak i pyszne kawy rozpuszczalne. Polecam całą ofertę.

Ja w szczególności upodobałam sobie kawę kawę smakową mieloną Amaretto i widoczne na zdjęciu kawy rozpuszczalne (te zostały otworzone dopiero po zdjęciach, specjalnie dla gości) To był wyjątkowy dzień, więc nie mogło zabraknąć tak wyjątkowych kaw 🙂

Kawy DreamsCoffe, to połączenie jakości, smaku, elegancji (spójrzcie na te opakowania) i dobrej ceny.

Więcej pisałam Wam tutaj

Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym

Składniki:

  • 250 g sera półtłustego
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego
  • cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder z wanilią)

Przygotowanie:

Do miski wkładamy ser, dodajemy posiekane masło i wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się jej za dużo).

Ciasto zawijamy w folię (lub zostawiamy w misce) i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie.

Kroimy na trójkąty (nie muszą być idealne). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę kremu lekko go rozsmarowując po środku. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego końca (ciasto łatwo uformować na kształt rogalików nawet jak nam coś nie wyjdzie 😉 ).

Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (układamy je w odstępach).

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości rogalików. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru.

Gdy rogaliki przestygną oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz