Szybkie pomarańczowe ciasto

Szybkie pomarańczowe ciasto Uwielbiam pomarańcze. Smak i ten kolor… Idealnie nadają się do sałatek, deser i ciast. Dlatego (często zamiennie z cytrynową babką) piekę moje szybkie ciasto pomarańczowe. Spróbujcie i Wy. Wykonanie jest naprawdę proste. A zapach, który unosi się podczas pieczenia, kolor i co najważniejsze smak ciasta… po prostu ciężko się mu oprzeć. Zachęcam Was do spróbowania.

Szybkie pomarańczowe ciasto 2Szybkie pomarańczowe ciasto

Szybkie pomarańczowe ciasto 3… jakby tu skubnąć kawałek ? 😉

Szybkie pomarańczowe ciasto
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. skórka starta z 2 średnich pomarańczy
  2. 4/5 szklanki cukru
  3. 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  4. 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (u mnie z 2 1/2 pomarańczy)
  5. 3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  6. 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  7. 3 jajka
  8. 2 szklanki mąki pszennej
  9. 3/4 łyżeczki sody
  10. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  11. cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie
  1. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z dwóch średnich pomarańczy. Ważne! Owoce przed tarciem dokładnie myjemy. Uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części pomarańczy.
  2. Do miski ze stratą skórką dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy całość dokładnie łyżką, do połączenia składników.
  3. Następnie dodajemy 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i 3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, całość krótko miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy olej, znów miksujemy. Następnie wbijamy jajka, miksujemy.
  4. Na koniec dodajemy sodę, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
  5. Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki.
  6. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z keksówki i oprószamy cukrem pudrem.
  8. Ciasto przechowujemy pod przykryciem.
  9. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*