Szybkie pierniczki na ostatnią chwilę – prosty przepis

Szybkie pierniczki na ostatnią chwilę – prosty przepis Święta już za chwilę, u nas w domu znów pachnie pierniczkami. Poprzednie porcje już zjedzone lub zamknięte w puszce. Jednak dzieci bardzo chciałby przygotować pierniczki na prezent dla całej rodziny. Dlatego dziś sięgnęłam po przepis na szybkie pierniczki na ostatnią chwilę.

Przepis jest naprawdę prosty, a upieczone pierniczki są gotowe od razu do jedzenia. Moje dzieci (zaraz po zrobieniu szybkich zdjęć) zabrały się za ozdabianie pierniczków. Och… będą śliczne. Maluszki i te ich wymyślne wzory 😉 Pierniczki będą na pewno piękne.

Kilka zabrałam, by zjeść do kawy. Moje aromatyczne cappuccino pite z ukochanej szklanki z podwójnym dnem i taki domowy pierniczek, to idealna i smaczna chwila relaksu 😉

Do świątecznych przepisów używam mąki od PZZ Białystok 🙂

 

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok
  • 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko (polecam klasy L, u mnie dziś mniejsze więc dodałam ciut więcej miodu)
  • 1/4 szklanki płynnego miodu – u mnie miód hiszpański pomarańczowy Huzar
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej np. Inka (opcjonalnie)
  • aromat pomarańczowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski wlewamy miód (musi być płynny), wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kawę zbożową (można pominąć), wbijamy 1 jajko i dodajemy z 3 krople aromatu (można pominąć). Na koniec dodajemy posiekane masło. Całość zagniatamy tak długo, aż z ciasta da się uformować kule (w razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, jeśli ciasto źle się lepi lub  podsypać rękę odrobiną mąki, jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące).

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Stolnicę lub matę podsypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (u mnie około 4 mm). wykrawamy dowolne wzory.

Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut (czas pieczenia różny w zależności od grubości pierniczków i piekarnika, pierniczki należy obserwować, spód powinien być lekko zarumieniony).

Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy). Upieczone pierniczki odstawiamy do przestudzenia. Można je dowolnie udekorować.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi