Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce

Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce (1)Uwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście tak je lubię najbardziej). Do panierki dodałam pyszną musztardę Octim – musztardę ze smażoną cebulką. Uwielbiam ją jako dodatek do kanapek, kiełbasy, sałatek. Polecam! Warto zapoznać się z ofertą Octim. I warto przygotować sobie takie pieczarki 😉 Spróbujcie.

Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce (3)Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce (2)

Składniki: (na 1 porcję – 6 sztuk pieczarek)

  • 6 większych pieczarek
  • 2 łyżeczki (z górką) musztardy ze smażoną cebulką Octim
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko M
  • 100 ml mleka
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do jednej miseczki wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki kukurydzianej, mieszamy.

W drugiej misce mieszamy dokładnie 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki kukurydzianej, całe jajko, 100 ml mleka, 2 łyżeczki musztardy i przyprawy. W tak przygotowanej panierce maczamy dokładnie obrane pieczarki (pozbawione ogonków). Następnie obtaczamy je w mieszance mąk (z drugiej miseczki).

Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce przygotowanie

Pieczarki smażymy na złoto z obu stron (u mnie na średnim ogniu). Podajemy od razu – same posypane poszatkowaną pietruszką ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do innych dań.

Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce (1)

Smacznego

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz


*