Szybkie paszteciki z mięsem i kapustą

Szybkie paszteciki z mięsem i kapustą Nie masz pomysłu co podać na przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi? Ja polecam szybkie paszteciki z mięsem i kapustą. U mnie sięga z przyjemnością po nie każdy (w szczególności panowie). Do takich pasztecików możecie podać czerwony barszcz. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania
  • pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej)
  • 1 mała cebula
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 płat ciasta francuskiego XL
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Kapustę wkładamy do małego garnka i zalewamy wodą (do jej wysokości), gotujemy do miękkości (można dodać liść laurowy). Cedzimy i odstawiamy do przestudzenia.

Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Do misy blendera z nożami wkładamy przestudzoną kapustę, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i podsmażoną cebulę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (ja zawsze dodaję więcej pieprzu, farsz ma być wyrazisty w smaku).

Rozwijamy płat ciasta. Kroimy go wzdłuż na dwie części. Na środek każdej nakładamy farsz (na całej długości). Zwijamy oba kawałki w rulon. Układamy zwinięciem do dołu i kroimy.

Tak powstałe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Paszteciki powinny się ładnie zarumienić.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*