Dziś zapraszam Was na szybkie paszteciki do czerwonego barszczu. Proste, pyszne, pełne smaku. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam pasztet z perliczką Duda. Czy wiecie, że… mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków! Szczególnie cenione jest za walory smakowe i odżywcze. Jest również bogate w składniki mineralne takie jak: magnez, potas i żelazo. Ma w sobie także cała moc witamin (szczególnie B1, B2 i E), oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pasztet zawiera 108 g surowców mięsnych na 100g produktu.
Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się również na przyjęciu sylwestrowym. Smakują wspaniale zarówno w towarzystwie dobrze doprawionego czerwonego barszczu, jak i solo np. z ulubionym sosem lub ketchupem. Spróbujcie, polecam.
Składniki: (na 7-8 sztuk)
- 1 pasztet z perliczką Duda
- około 62 g żółtego sera
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 jajko M
- świeżo zielony kolorowy pieprz
- 1 płat ciasta francuskiego XXL
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały pasztet z perliczką, rozdrabniamy go wstępnie widelcem. Następnie dodajemy do niego stary na drobnych oczkach żółty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość zagniatamy ręką do połączenia składników.
Ciasto francuskie kroimy na duże kwadraty. W każdy kwadrat nakładamy około 1 łyżkę farszu, zginamy na pół tworząc a la pierożka. Dokładnie dociskamy brzegi, ja robię to widelcem tworząc przy tym ładny wzorek. Nasze paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Paszteciki pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) do ładnego zarumienienia około 20 minut.
Podajemy z domowym dobrze doprawionym czerwonym barszczem lub w towarzystwie ulubionych sosów, czy ketchupu.
Smacznego
#Duda #GotujzDuda #ŚwiętazDuda
Widzę, że królują na blogach 🙂 Już na kilku widziałam i nawet sama robiłam w nieco innej wersji 🙂 Są pyszne 🙂
To fakt, są naprawdę pyszne 🙂