Szybkie pączki bananowe – mini pączki

Szybkie pączki bananowe – mini pączki Dziś zapraszam Was na pyszne pączki bananowe. Takie mini pączki z bananami przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Szybkie, pyszne, idealne do filiżanki kawy. Wystarczy zmiksować składniki (ja wszystko wrzucam do misy blendera z nożami) i już możemy smażyć. Moja rodzina i znajomi uwielbiają takie pączki 🙂 A i ja sama lubię, czy to w Tłusty Czwartek czy też inny dzień, siąść po prostu przy filiżance kawy i zjeść takiego pysznego mini pączusia.

Dziś usmażyłam kolejną partię. Smakowała wybornie z kokosową kawą. No cóż… pączki, kawa, słoneczko świecące za oknem… czego chcieć więcej? Hm… ja bym potrzebowała jedynie dłuższego dnia 😉

A wracając do pączków. Pamiętajcie, aby dobrze sprawdzić temperaturę oleju. Tu tkwi cały sekret czy to tego czy innego przepisu na pączki. No to nie pozostaje mi nic jak życzyć Wam smacznego 🙂 P.s. A w wolnej chwili zajrzyjcie do WeAreTheCoffee , bo czeka tam na Was cała masa rabatów, fantastyczne losowania (można wygrać ekspres, wystarczy złożyć zamówienie powyżej 100 zł) itd. Miłego dnia 🙂

 

Składniki:

  • 3 mniejsze dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko klasy M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego
  • cukier puder do oprószenia pączków
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Banany obieramy i blendujemy na jednolitą masę. Masę można przełożyć do normalnej miski i zmiksować z resztą składników lub tak jak ja przygotować wszystko w misie blendera.

Ja przekładam do misy blendera obrane banany, miksuję. Następnie dodaję resztę składników i miksuję do uzyskania gęstej jednolitej masy.

Rozgrzewamy olej w płaskim garnku/głębokiej patelni do temperatury 170 stopni. Jak sprawdzić temperaturę bez termometru? Mały kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz powinien szybko odskoczyć od dna i wypłynąć na wierzch. Ciasto nabieramy łyżeczką maczaną w oleju, zrzucamy na olej przy pomocy drugiej łyżeczki. Ja nie próbuje formować jakiś pięknych pączków. Bananowe pączki smażymy z obu stron. Pączki łatwo się obraca. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy na inny talerz obficie posypując cukrem pudrem.

Szybkie bananowe pączki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*