Szybkie kokosanki z marmoladą

szybkie-kokosanki-z-marmolada-2Dziś podzielę się z Wami jeszcze jednym słodkim przepisem, który możecie przygotować w ostatniej chwili – szybkie kokosanki z marmoladą. U nas w domu uwielbia się kokosowe wypieki. A kokosanki… dosłownie znikają w błyskawicznym tempie. Dzisiejszą wersję wzbogaciłam o dodatek wieloowocowej marmolady. Idealne małe kokosowe słodkości, które nadają się zarówno na świąteczny stół, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Spróbujecie.

Składniki: (na 1 większą blaszkę)*

  • 2 szklanki wiórek kokosowych Helio
  • 2 białka jaj klasy M
  • ciut powyżej 1/2 szklanki cukru
  • 60 g masła
  • mała szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • twarda marmolada (u mnie wieloowocowa)

*Uwaga! Ze względu na świąteczne przygotowania – piekę dużo (!) ciast, brakło mi wolnej większej blachy. Wam jednak radzę użyć dużej blaszki i nakładać kokosanki w większych odstępach, dzięki temu będą ładniejsze i nie skleją się ze sobą. Ja musiałam moje później porozcinać, ale i tak są pyszne 🙂

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, topimy je na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie do rozpuszczonego masła dodajemy 2 szklanki wiórków kokosowych. Mieszamy łyżką składniki.

Do miski wbijamy dwa białka, ubijamy je ze szczyptą soli (nie musi być na sztywno). Do ubitych białej dodajemy stopniowo cukier z czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej, miksujemy na małych obrotach do połączenia. Słodką pianę przekładamy do wiórek kokosowych z masłem. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

Z kokosowej masy tworzymy w rękach kulki wielkości orzecha. Układamy je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając i tworząc palcem w każdej porcji wgłębienie. W to wgłębienie wkładamy twardą marmoladę. Uwaga! Kokosanki z marmoladą układamy w większych odstępach, aby nie połączyły się tak jak moje. Jednak jeśli tak jak ja nie macie akurat większej blaszki możecie albo piec kokosanki w 2-óch turach albo po upieczeniu (i dobrym! ostygnięciu) przekroić je w połączeniach. 

Kokosanki z marmoladą pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku na środkowym poziomie. Czas zależy od wielkości kokosanek i piekarnika (około 15 minut, ale należy po prostu obserwować kokosanki, wyciągamy je gdy się dobrze zarumienią).

Czekamy aż całkowicie ostygną i dopiero ściągamy z blaszki.

szybkie-kokosanki-z-marmolada-1

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj kuchniabellissima Anuluj pisanie odpowiedzi