Szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosowe. Ciasto w kilka chwil i bez miksera.

Szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosoweDziś zapraszam Was na szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosowe. Taki wypiek przygotujecie zaledwie w kilka chwil i bez użycia miksera. Ciasto, to wymyśliłam w przypływie chwili. Często w sezonie robię zapasy piure z dyni, które później wykorzystuje w wielu przepisach m.in. na słodkości. To ciasto powstało, gdy domownicy (i ja) mieliśmy straszną ochotę na słodki wypiek, ale ze względu na śpiące maluchy nie mogłam hałasować. Wyciągnęłam z lodówki mrożone piure z dyni i… zaczęłam łączyć składniki. Efekt? Ciasto znikło bardzo szybko i zostały po nim … tylko okruszki 😉 Spróbujcie. Zachęcam Was do pieczenia.

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki piure z dyni (z tego przepisu)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maślanki*
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka klasy M*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (z górką)
  • szczypta soli
  • dodatkowo: cukier puder i dwie duże szczypty wiórków kokosowych

*składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Przygotowanie:

Piure z dyni przekładamy do szklanki lub miseczki i lekko podgrzewamy np. w mikrofalówce (ma być ciepłe). Jeśli wykorzystujecie świeżo zrobione piure ten krok możecie pominąć.

Do miski wkładamy piure z dyni, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dosypujemy cukier, dodajemy cynamon, szczyptę soli. Do wszystkiego wbijamy 2 całe jajka i dodajemy maślankę i olej. Całość mieszamy łyżką do uzyskania gęstego jednolitego ciasta (należy mieszać tylko do czasu aż składniki się połączą). Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i znów mieszamy (krótko).

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia jest zależny od piekarnika, należy stosować zasadę „suchego patyczka”).

Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy, kładziemy na paterze i oprószamy cukrem pudrem oraz dwoma dużymi szczyptami wiórków kokosowych.

Podajemy z herbatą lub kawą. Przechowujemy pod przykryciem, dzięki temu dłużej zachowa wilgotność.

Smacznego

Print Friendly

9 comments

  1. Magdalena says:

    Komentarze z poprzedniej wersji bloga (na blox):

    Gość: Ania – Kto ugości moich gości?, *.vtelecom.pl
    2015/12/02 13:13:11
    Mam ochotę zrobić to ciasto tylko nie bardzo rozumiem ule dokładnie ma być puree z dyni? 2,5 łyżki?
    Gość: Cukry Proste, *.dynamic.chello.pl
    2015/12/02 13:59:34
    Połączenia dyni z kokosem jeszcze nie próbowałam
    daga313
    2015/12/02 14:11:23
    Widać jaki jest puszysty i wilgotny. Pewnie rozpływa się w ustach!
    mikimama
    2015/12/02 14:17:03
    Musi być bardzo pyszne!
    barbaramarias
    2015/12/02 14:51:46
    Fantastyczne ciasto. Właśnie jemy.
    matleen
    2015/12/02 14:59:34
    Pani Aniu,
    przepraszam chochlik wkradł się w przepis 😉 Oczywiście już poprawiłam, aby wszystko było poprawnie. Należy użyć 1/2 szklanki piure z dyni + dwie łyżki (taka miara wynika z faktu, że akurat taką ilość piure posiadałam).

    Pozdrawiam serdecznie
    barbaramarias
    2015/12/02 15:01:29
    A ja się domyśliłam, że należy użyć 0,5 szklanki i dodać do tego jescze dwie łyżki 😀
    matleen
    2015/12/02 15:05:17
    Pani Barbaro,
    bardzo się cieszę, że ciasto smakuje.
    Pozdrawiam serdecznie
    Gość: nietylkopasta.pl, *.internetdsl.tpnet.pl
    2015/12/02 15:07:47
    zawsze warto mieć kilka wypróbowanych przepisów na take szybkie ciasta
    raf_all
    2015/12/02 17:29:41
    Upiekłem. I jest super. Po pierwsze bo przepis super i mi wypiek wyszedł a po drugie bo smak super ten kokos i dynua to rewelacja połączenie
    matleen
    2015/12/02 17:34:41
    Panie Rafale, bardzo się cieszę, że ciasto się udało i jest Pan zadowolony.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
    Gość: Ania – Kto ugości moich gości?, *.vtelecom.pl
    2015/12/02 19:15:29
    Tak mi się właśnie wydawało że 2,5 łyżki to byłoby za mało i że tam powinno być 1/2 szklanki. Na pewno wypróbuję przepis, pozdrawiam!
    madeline82
    2015/12/03 20:29:11
    Urzekło mnie to ciasto prostotą. A smak już sobie wyobrażam, pyszota. Zapisuję przepis do wypróbowania :-).
    Gość: gość80, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
    2016/09/20 06:02:59
    będę piekła to ciasto czym ma być ta zmiksowana dynia doprawiona zero słodyczy
    matleen
    2016/09/21 09:05:21
    Dzień dobry, przepis z dyni na pure z dyni, które użyłam ma Pani w aktywnym linku obok składników (na wszelki wypadek podaję tu slodkieokruszki.blox.pl/2015/10/Piure-puree-z-dyni-przepis-podstawowy-Piure-z.html). Ale jest, to upieczona i zblendowana dynia bez dodatków.

    Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale blog został w kwietniu przeniesiony na nową stronę. Tak znajdzie Pani o wiele więcej przepisów i inspiracji. Pozdrawiam

    Uwaga nowa strona bloga !

    ZAPRASZAM NA NOWĄ STRONĘ BLOGA
    slodkieokruszki.pl

    • Magdalena says:

      Pani Elu,
      bardzo mi przykro, że ciasto się Pani nie udało. Ale nie podaję nie sprawdzonych przepisów. Z tego przepisu piekła już nie jedna osoba i nie było zastrzeżeń. Jak tylko będę robić nowe piure z dyni upiekę to ciasto po raz kolejny i dokładnie przejrzę wszystkie kroki, aby zapisać ewentualnie jakieś uwagi.
      Jedyne co mi teraz przychodzi na myśl (skąd u Pani ten zakalec), to użycie produktów jak jajka i maślanka bezpośrednio z lodówki. Takie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasta z maślanką przygotowujemy podobnie jak ciasta na jogurcie. Ważne jest aby składniki miały temperaturę pokojową.
      Pozdrawiam

      • Ela says:

        Wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej jajka i maślanka , a piure robiłam świeże. Widzę wprowadzona poprawkę której w sobotę nie było w proporcji piure i to mogło być przyczyną .Robiłam nie jedno ciasto ze stron internetowych i każde wychodziło mi idealnie to jest pierwsze które nie wyszło . Następnym razem zrobię według swoich umiejętności i zasad robienia ciast .

        • Magdalena says:

          Pani Elu, nie zmieniałam proporcji składników. Dodałam jedynie „i” między 1 a 3/4 czy 1 a 1/2, bo czasem źle jest to odczytywane. Dodałam również informacje o konieczności pokojowej temperatury składników oraz link do mojego piure. Bardzo mi przykro, że ciasto Pani nie wyszło. Dużo osób już je robiło i nikt do tej pory nie miał problemów. Przykro mi, tak jak pisałam przepatrzę jeszcze raz uważnie przepis i podpytam osób które je robiły czy nie było problemów. Chcę aby moje przepisy cieszyły Państwa smakiem i zawsze się staram opisać je w taki sposób, aby nie było problemów z ich wykonaniem. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszelkie uwagi

  2. KamilT says:

    Dobre proste ciachi do kawusi żonka narobiła piree z dyni a ja zrobiłem jej słodką niespodzianke w sobote Dzieki za przepis A nie kumam co tu mogło komuś się nie udać proste to ciacho jest

    • Magdalena says:

      Cieszę się, że ciasto Panu smakowało 🙂
      Panie Kamilu wypieki mają, to do siebie, że mały błąd „niuansik” i mogą komuś nie wyjść. Ale zawsze staram się pomóc / doradzić. Najważniejsze, że Panu się udało. Dziękuję za komentarz 🙂
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz


*