Dzisiejszy dzień spędziliśmy poza domem na wspaniałej wycieczce, ale… nie mogło zabraknąć też słodkości do kawy lub herbaty. Z racji niewielkiej ilości czasu powstały… Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą. Pyszne, proste w przygotowaniu, porcja idealna na raz. Nic tylko jeść i cieszyć się chwilą odpoczynku 😉
Składniki: (na około 10-12 ciasteczek w zależności od wielkości)
- 60 g masła (zimnego)
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 65 g cukru pudru
- 1 żółtko jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Cykoria
- 1 łyżeczka śmietany
Dodatkowo:
- sok z 1/2 limonki + cukier puder
- dekoracyjny Maczek o smaku owocowym Cykoria
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Masło warto posiekać nożem. Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Spłaszczamy je delikatnie w dłoni. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem robimy wzory na ciasteczkach. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 17-20 minut (dół ciasteczek powinien się zarumienić, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).
W miseczce mieszamy sok z limonki z cukrem pudrem tworząc a la lukier* (rzadszy, ma odrobinę wsiąknąć w ciasteczka i pozwolić się utrzymać posypce). Smarujemy/polewamy nim jeszcze ciepłe ciasteczka i posypujemy dekoracyjnym maczkiem. Zostawiamy ciasteczka do całkowitego wystudzenia.
*można też zrobić tradycyjny gęsty lukier, ale ciasteczka będą wtedy słodsze
Smacznego
Lubie takie ciasteczka 🙂
☺
Właśnie je jemy są pyszne nie miałam limonki wiec dalam cytrynę Musze tylko dorobić kolejna porcje mi wyszło 10 ciastek
Cieszę się że smakują. Pozdrawiam