Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą

Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą (1) Dzisiejszy dzień spędziliśmy poza domem na wspaniałej wycieczce, ale… nie mogło zabraknąć też słodkości do kawy lub herbaty. Z racji niewielkiej ilości czasu powstały… Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą. Pyszne, proste w przygotowaniu, porcja idealna na raz. Nic tylko jeść i cieszyć się chwilą odpoczynku 😉

Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą (2)Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą (3)

Składniki: (na około 10-12 ciasteczek w zależności od wielkości)

  • 60 g masła (zimnego)
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g cukru pudru
  • 1 żółtko jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Cykoria
  • 1 łyżeczka śmietany

Dodatkowo:

  • sok z 1/2 limonki + cukier puder
  • dekoracyjny Maczek o smaku owocowym Cykoria

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Masło warto posiekać nożem. Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Spłaszczamy je delikatnie w dłoni. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem robimy wzory na ciasteczkach. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 17-20 minut (dół ciasteczek powinien się zarumienić, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

W miseczce mieszamy sok z limonki z cukrem pudrem tworząc a la lukier* (rzadszy, ma odrobinę wsiąknąć w ciasteczka i pozwolić się utrzymać posypce). Smarujemy/polewamy nim jeszcze ciepłe ciasteczka i posypujemy dekoracyjnym maczkiem. Zostawiamy ciasteczka do całkowitego wystudzenia.

*można też zrobić tradycyjny gęsty lukier, ale ciasteczka będą wtedy słodsze

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*