Szybkie ciasto z wiśniami i migdałową nutą

Szybkie ciasto z wiśniami i migdałową nutą. Dziś chciałabym polecić Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z wiśniami i migdałową nutą. Taki wypiek możecie podać do kawy czy herbaty lub zabrać ze sobą na piknik czy majówkę. Proste, szybkie w przygotowaniu ciasto, które uda się każdemu. Mi zawsze w przygotowaniach pomagają moje maluchy. Ciasto możecie również przygotować w małej tortownicy i dowolnie udekorować. Ja dziś jednak postawiłam na minimalizm. Dlaczego? Bo ciasto zabieram ze sobą na wycieczkę. To ciasto jest idealne do przewożenia. Przetrwa nawet długie trasy 😉

Przygotowując domowe wypieki na różne okazje nie zapomnijcie odwiedzić sklepu Sweet Decor. Słodkie dekoracje i dodatki sprawią, że nawet najprostsze ciasto zachwyci gości i rodzinę, a ze względu na fakt, że mamy okres komunijny polecam odwiedzić kategorię z dekoracjami i ozdobami komunijnymi można je obejrzeć tutaj. Oprócz dekoracji komunijnych znajdziemy tam również jakże niezbędne masy cukrowe -> pod tym linkiem znajdziecie olbrzymi wybór – świetne masy cukrowe (gotowe lukry plastyczne). Polecam.

 

Składniki:

  • 4 jajka klasy M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • aromat migdałowy w proszku – na czubeczku łyżeczki*
  • wiśnie drążone do ciast i deserów*

*do nabycia na sweetdecor.pl

Składniki na blaszkę o wymiarach 18×28 lub tortownicę 22 cm

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę (około 3-4 minuty). Miksując dolewamy małym strumieniem olej. Odkładamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromatem migdałowym w proszku i mieszamy całość dokładnie drewnianą łyżką do połączenia składników.

Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na wierzch układamy wiśnie.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka (pamiętajcie, że czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

Przed podaniem ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie dziś cukier puder i listki dekoracyjne. Można również udekorować ciasto delikatnie lukrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

19 comments

    • Magdalena says:

      Tak, to ciasto można też przygotować z truskawkami lub rabarbarem. Myślę, że wyjdzie równie pysznie. Sama piekłam np. z malinami lub porzeczkami.

  1. Joanna says:

    Wygląda przepysznie! Myślę, że na górę można byłoby nawet dodac jakąś polewę lekko cytrynową czy nawet po prostu starą skórkę z cytryny i też będzie super 🙂

Dodaj komentarz

*