Szybkie ciasto z morelami (bez miksera) – idealne do kawy

Szybkie ciasto z morelami (bez miksera) – idealne do kawy. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam ciasta z owocami. W szczególności te, które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Mam kilka takich niezawodnych, ekspresowych przepisów na słodkie wypieki z owocami. Dziś dzielę się kolejnym z nich. Prosty, szybki, niezawodny i co najważniejsze pyszny. Szybkie ciasto z morelami najlepiej smakuje z filiżanką pysznej kawy. Ja polecam Wam kawę Mexico RFA Finca Muxbal. Delikatny, lekko słodki smak. Ja najbardziej lubię ją z niewielką ilością mleka i bez cukru. Słodycz ciasta wystarczy 😉 Kawa pochodzi z palarni CoffeeForYou. Jest to rzemieślnicza palarnia, w której kawa jest zawsze świeżo wypalana w sposób indywidualnie dobrany. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Możecie wybrać kawę według swoich upodobań dobierając stopień wypalenia, moc, nuty smakowe. Ja wybrałam 3 różne kawy – dla mnie, dla męża i dla mojej mamy: Mexico RFA Finca MuxbalEthiopia Yirgacheffe Natural GR1 Finca Aricha oraz Brazil Fazenda Lagos. Są idealne by rozpocząć dzień lub usiąść przy pysznym domowym cieście. Polecamy! A wracając do ciasta – zachęcam Was do pieczenia 🙂 Spróbujcie

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka M
  • 3/4 szklanki oleju*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka moreli (można zastąpić pociętą brzoskwinią) – u mnie 5 sztuk
  • cukier puder do oprószenia ciasta

* u mnie dziś gotowa mieszanka olejów kokosowego (35%), rzepakowego i słonecznikowego. Ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze, ale możecie użyć zwykłego oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Do miski wlewamy olej, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy (ja używam ręcznej trzepaczki).

Kolejno wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego i dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy (u mnie 28×18, można też użyć małej tortownicy itd). Na wierzch układamy połówki owoców (obrane, bez pestek). Można dodać więcej owoców (ciaśniej ułożyć obok siebie).

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 45 minut.

Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem i podajemy z ulubioną kawą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

Odpowiedz na „AniaAnuluj pisanie odpowiedzi

*