Szybkie ciasto z jabłkami mieszane łyżką

Szybkie ciasto z jabłkami mieszane łyżką. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię proste ciasta mieszane łyżką. Doceniłam je zwłaszcza, gdy moje dzieci były malutkie i włączanie miksera wiązało się z ich pobudką i długim uspokajaniem 😉 Takie ciasta są niezwykle proste, szybkie, ale też i bardzo pyszne. Dziś polecam Wam jedno z nich. Szybkie ciasto z jabłkami mieszane łyżką przygotowuję najczęściej, gdy spodziewam się gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Składniki zawsze mam w domu. Ostatnio przygotowałam aż trzy takie ciasta. Jedno dla nas, a dwa kolejne dla znajomej. Na tą okazję idealnie sprawdziły się foremki aluminiowe od FPHU GreenPack. Ciasto nie przywiera, nie trzeba smarować formy, można spokojnie je przewieść, ciasto też łatwo się wyciąga (, a jeśli zajdzie taka potrzeba foremkę wystarczy przeciąć). Ja zawsze mam kilka takich foremek w domu (poza tradycyjnymi). A wracając do ciasta – przepis jest naprawdę prosty. Spróbujcie.

Pełną ofertę FPHU GreenPack możecie zobaczyć tutaj:

Składniki: (ciasto upiekłam w foremce od FPHU GreenPack – takiej )

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka M
  • 2/3 szklanki mleka
  • 8 łyżek oleju
  • kilka kropel aromatu (u mnie cytrynowy, ale możecie dodać również waniliowy)
  • 1 duże jabłko

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy  składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko, olej i dodajemy kilka kropel aromatu. Składniki dokładnie mieszamy. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy łyżką.

Około 1/2 ciasta wlewamy do keksówki, następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę (obrane) jabłko i powoli wylewamy resztę ciasta.

Uwaga! Jabłka wypłyną na wierzch podczas pieczenia tworząc delikatną jabłkową warstwę u góry. Jeśli chcecie, aby jabłka zostały po środku użyjcie np. musu jabłkowego (można dodać do 2 szklanek musu), startych jabłek, prażonych jabłek i upieczcie wszystko w małej foremce np. o wymiarach  20×30 cm.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (około 40-45 minut, ale czas pieczenia może być różny).

Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z foremki i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

    • Magdalena says:

      Pani Kasiu, może Pani dodać więcej jabłek, ale wówczas doradzam pieczenie ciasta w foremce np. o wymiarach 20×30 cm (nie w keksówce) Wówczas owoce powinny stworzyć środkową warstwę. Ja często dodaję około 2 szklanek musu jabłkowego.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

*