Szybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką

Szybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką Dziś mam dla Was kolejny, pyszny przepis na ciasto mieszane łyżką. Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować ucierany makowiec z jabłkami, ciasto krówka i świąteczny sernik z brzoskwiniami. Dziś przyszła pora na coś wyjątkowo szybkiego – pyszne ciasto czekoladowe na maślance, które dodatkowo wzbogaciłam kandyzowaną pomarańczową skórką. Jeśli nie lubicie pomarańczowej skórki do ciasta możecie śmiało dodać ulubione bakalie. Pamiętajcie tylko, by je wcześniej drobniej posiekać.

Takie szybkie ciasto na maślance sprawdzi się właściwie na każdą okazję. Można je postawić na świąteczny stół – w końcu nie każdy lubi serniki czy makowce, można te też podać po prosty do kawy lub herbaty. Ogromną zaletą przepisu na ciasto na maślance jest, to że do jego wykonania wystarczą Wam podstawowe składniki jakie na pewno znajdziecie w swojej kuchni i … łyżka. Tak, tak to jedno z tych ciast, które wykonacie mieszając składniki łyżką. Prosto, szybko i smacznie. Nic tylko piec. Kto się skusi na pyszne czekoladowe ciasto na maślance?

P.s. Jeśli lubicie mocno czekoladowe ciasta polecam Wam też przepis na czekoladową babkę.

A czego nie może zabraknąć podczas przygotowań do Świąt? Oczywiście dobrego papieru do pieczenia. Ja nie wyobrażam sobie bez niego domowych wypieków. Piekę na nim nie tylko ciasta, ciasteczka, ale też drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami i… naszą ukochaną domową pizze. Tak, tak dobrze czytacie. Papier do pieczenia Stella jest do tego idealny. Dzięki temu spód pizzy jest jeszcze bardziej kruchy.

Szybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką – ciasto mieszane łyżką

Składniki:

  • 2 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki (można zastąpić inną skórką lub drobno pokrojonymi bakaliami)

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

Tortownicę (u mnie 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną lub mąką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i dolewamy olej. Składniki mieszamy dokładnie łyżką.

Następnie dodajemy mąkę pszenną, sodę, kakao i cukier. Wszystkie mieszamy do połączenia (nie dłużej).

Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową lub dowolne posiekane bakalie. Krótko mieszamy.

Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej blaszki.

Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Przed podaniem ciasto można oblać polewą czekoladową np. z tego przepisu (klik) lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*