Szybkie ciasto kawowe z truskawkami (na bazie kawy zbożowej)

szybkie-ciasto-kawowe-z-truskawkami-na-bazie-kawy-zbozowej-1Dziś zapraszam Was na przepis na szybkie ciasto kawowe z truskawkami (na bazie kawy zbożowej). Pomysł na to ciasto powstał pewnego poranka, gdy jeszcze zaspana miałam ochotę na ciepłą zbożową kawę i coś słodkiego. Po chwili krzątaniny w kuchni postanowiłam połączyć te dwie „zachciewajki” w jedno, smaczne ciasto. I tak od czasu do czasu wracam do tego przepisu zmieniając czasem jedynie owoce (zamiast truskawek możecie dodać również np. maliny) lub dodając do środka słodkie czekoladowe kropelki. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Spróbujcie.

Składniki: (u mnie duża keksówka 31×12, ale można użyć np. kwadratowej formy)

  • 4 całe jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej (np. inki)
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • garść świeżych truskawek
  • cukier puder lub polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrami, następnie dodajemy szklankę oleju Kujawski, mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę i szklankę wody gazowanej. Wszystko miksujemy do połączenia na wolnych obrotach.

W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. 

Ubite białka dodajemy do miski z ciastem, łączymy ręcznie lub miksujemy na bardzo wolnych obrotach.

Połowę ciasta wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (u mnie duża keksówka 31×12, ale można użyć np. kwadratowej formy). Na ciasto wykładamy połówki truskawek. Następnie wylewamy na wierzch drugą część ciasta.

szybkie-ciasto-kawowe-z-truskawkami-na-bazie-kawy-zbozowej-2

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu ciasto dekorujemy czekoladową polewą lub posypujemy obficie cukrem pudrem.

szybkie-ciasto-kawowe-z-truskawkami-na-bazie-kawy-zbozowej-3

Smacznego

*pomysł i przepis własny

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz