Szybkie ciasto czekoladowe z gruszką

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszką (1)Dziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowe z gruszką. Proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Delikatna, słodka gruszka wspaniale komponuje się z czekoladowymi smakami. Spróbujcie takiego połączenia. Moje ciasto z znikło w mgnieniu oka. Smakowało gościom i rodzinie. Polecam.

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszką (2)

zdrowymarket24-logo-1504014785

Składniki: (na standardową keksówkę)

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki ciemnego kakao
  • 2 pełne łyżki syropu czekoladowego*
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka klasy M
  • mała szczypta soli
  • 3 połówki gruszek z syropu – do nabycia w ZdrowyMarket24

*ja użyłam takiego jak w tym przepisie (klik), ale może być dowolny

Przygotowanie:

W garnuszki z grubszym dnem rozpuszczamy margarynę lub masło (na małym ogniu). Dodajemy cukier. Po chwili dodajemy kakao, syrop czekoladowy i wodę. Mieszamy do ładnego połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia. Odlewamy 3/4  szklanki czekoladowej masy na polewę (odstawiamy na bok).

W mniejszej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.

W drugie misce miksujemy żółtka z naszą czekoladową masą. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników.

Na koniec dodajemy obitą pianę z białek, miksujemy krótko na małych obrotach.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. W ciasto wkładamy w odstępach 3 połówki gruszek z syropu (jak widzicie gruszki same zaczną się zatapiać w cieście, podczas pieczenia powinny ułożyć się w linii dzięki czemu praktycznie w każdym kawałku ciasta na dnie znajdziecie owoc).

etpa przygotowania ciasta

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40 minut. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.

Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z foremki i oblewamy powoli odłożoną wcześniej masą czekoladową.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

  1. Agusto says:

    Smakowity okruszek, nie powiem 🙂 A te trzy połówki w odstępach wystarczą, by w każdej ukrojonej porcji, solidnej oczywiście :), był choć kawałek gruszki? Bo to zaraz swary się zaczną przy stole, bo on ma z gruszką a ja nie itd. 🙂 Można dodać więcej a ciasto się nie „rozlezie”?

    • Magdalena says:

      Wybrałam dość duże kawałki gruszek, które akurat ułożyły się w taki sposób, że właściwie dosłownie w 1 lub 2 cieńszych kawałkach ich nie było.
      Przyznam szczerze, że nigdy nie wkładałam więcej niż 3 kawałki gruszek dlatego ciężko mi powiedzieć jak zachowa się ciasto po zwiększeniu ich ilości.
      Pozdrawiam.

Odpowiedz na „Agnieszka RecAnuluj pisanie odpowiedzi

*