Szybkie ciasteczka na żółtkach

Szybkie ciasteczka na żółtkach Przy świątecznych wypiekach często zostają mi same żółtka lub białka. Z białek można zrobić bezę lub kokosanki. A co z żółtkami? Pomysłów na ich wykorzystanie jest oczywiście kilka 😉 Ja dziś polecam Wam szybkie ciasteczka na żółtkach. Pyszne i proste w przygotowaniu. Moje dzieci je bardzo lubią. Ciasteczka zrobiłam zarówno w wersji lekko pomarańczowej, jak i cytrynowej. Spróbujcie i Wy.

Składniki:

  • 2 żółtka jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 70 g masła extra OSM Radomsko
  • 1 pełna łyżka cukru ze skórką pomarańczową lub cytrynową Delecta (ja robiłam i w takiej i takiej wersji)

#WspierajmyNasze

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka jaj, cukier puder i wybrany cukier ze skórką pomarańczową lub cytrynową. Na koniec dodajemy posiekane masło i całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby podczas zagniatania dodajemy więcej mąki (najlepiej sypać ją na rękę, a nie bezpośrednio do ciasta).

Ciasto rozwałkujemy na podsypanym mąką blacie na około 3 mm. Wycinamy dowolne kształty – u nas gwiazdki.

Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciastka do lekkiego zarumienienia (około 12 minut, ciasteczka należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej).

Czekamy aż ciasteczka przestygną i zdejmujemy je z blaszki.

Smacznego

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz