Szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną

Szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną (2)Uwielbiam kabaczka. Ostatnio przygotowałam z niego prostą, pożywną wegetariańską wersję obiadu. Polecam Wam przepis na szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Przygotowanie jest naprawdę proste, wykorzystanie minimalną ilość składników, a efekt smakowy… no cóż sami się przekonajcie 😉 Mi, mojej rodzinie i znajomym zawsze smakuje to danie.

Składniki:

  • 1-2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ekstra (u mnie od Młyny Stoisław)
  • 1 mały kabaczek
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 dymki
  • olej do smażenia
  • szczypta soli czosnkowej
  • szczypta majeranku
  • 11/2-2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • pieprz do smaku
  • około 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • około 1/4 szklanki wody do podlania

! Uwaga ilości orientacyjne, zależą od wielkości kabaczka. Podczas gotowania należy dodawać je stopniowo i próbować potrawę.

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta w lekko osolonej wodzie.

Na patelni (u mnie mała, nieprzywierająca) rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko pokrojone w drobną kostkę szalotki. Następnie dodajemy pokrojonego w małą kostkę kabaczka (u mnie młody, nie obierałam skórki), doprawiamy go szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość, pod koniec gotowania można doprawić). Mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywą i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości kabaczka, co jakiś czas mieszając. Po koniec próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy do potrawy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy i całość odstawiamy na chwilę pod przykryciem (na czas nakładania kaszy).

Na talerz/talerze wykładamy ugotowaną kaszę jęczmienną. Na wierzch wykładamy nasz sos. Podajemy od razu.

Szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną (1)Do przygotowania  obiady użyłam kaszy jęczmiennej mazurskiej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

 Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Zapisz

Print Friendly

7 comments

  1. Megly says:

    Fajny i pomysłowy. Lubię szybkie dania, jak człowiek zmęczony wraca z pracy czasem nie ma kiedy zrobić coś co zajmuje długie godziny. A smacznie zjeść się chce 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz


*