Szybki piernik z jabłkami

Piernik z jabłkamiZapraszam Was na szybki piernik z jabłkami. Idealny do kawy lub herbaty. Takie ciasto przygotowuje się naprawdę prosto i szybko, a dodatek jabłek w pierniku mile zaskoczy nie jedną osobę. Spróbujcie.

Szybki piernik z jabłkami
Write a review
Print
Cook Time
40 min
Cook Time
40 min
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. Składniki: (Prostokątna forma do pieczenia 32-25)
  2. 1 łyżka miodu
  3. 3/4 szklanki cukru
  4. 3 łyżki kakao
  5. 1/2 szklanki mąki krupczatki
  6. 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  7. 2 jabłka
  8. 4 łyżeczki (czubate) dżemu porzeczkowego
  9. 2 szklanki ciepłego mleka
  10. 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  11. 1/2 szklanki oleju
  12. 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  13. 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  14. 1/2 łyżeczki cynamonu
  15. 1 jajko
Przygotowanie
  1. Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Po czym wlewamy powoli ciepłe (nie gorące!) mleko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy.
  2. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka.
  3. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polewą czekoladową lub cukrem pudrem (według upodobań). Wyciągamy z blaszki i podajemy. Ciasto długo zachowuje swoją miękkość i świeżość.
  4. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Magdalena says:

    Komentarze ze starego bloga:

    barbaramarias
    2015/04/19 15:16:48
    Wygląda wspaniale. Lubię takie ciasta

    barbaramarias
    2015/04/19 15:18:03
    Chciałabym się dowiedzieć czy mogę zamiast cukru z prawdziwą wanilią dodać cukier waniliowy i jeśli tak to ile?

    matleen
    2015/04/19 15:26:12
    Witam,
    oczywiście. Wystarczy jedno opakowanie 8 g.

    Pozdrawiam serdecznie

    Gość: Gosia, *.dynamic.chello.pl
    2015/04/19 16:54:02
    mniam, uwielbiam pierniki! widzę, że nie tylko ja je piekę przez cały rok 😀

    elzbietadz
    2015/04/19 19:45:52
    Lubię pierniki, w ogóle kocham korzenne smaki i kakao. 🙂 pozdrawiam

    matleen
    2015/04/19 20:32:01
    Zapach, który unosi się po domu podczas pieczenia tego typu ciast jest po prostu , a smak… No cóż jak dla mnie każda pora roku jest idealna, żeby zajadać się piernikiem 😉

    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi