Szybki makaron w lekkim jogurtowo-koperkowym sosie

Szybki makaron w lekkim jogurtowo-koperkowym sosie (1)Szybki makaron w lekkim jogurtowo-koperkowym sosie. Prosty, pyszny, bezmięsny obiad dla zabieganych i wielbicieli makaronu 😉 Bardzo często sięgam po makaron, gdy nie mam czasu na dłuższe stanie w kuchni. Kilka prostych składników, chwila czasu i już możemy cieszyć się pysznym, sycącym daniem. Spróbujcie.

Szybki makaron w lekkim jogurtowo-koperkowym sosie (2)

Składniki:

  • porcja makaronu – u mnie makaron zwijka z kurkumą Makaron Babuni Eko-Mak
  • 4 pieczarki
  • 1/2 małej żółtej papryki
  • około 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta soli ziołowej
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników.

Na patelni podsmażamy starty na małych oczkach ząbek czosnku, następnie dodajemy pokrojone w półplasterki (wcześniej obrane, bez ogonka) pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem i niedużą ilością zwykłej soli. Mieszamy, podsmażamy. Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i chwilę zostawiamy na małym ogniu. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy jogurt wymieszany z posiekanym koperkiem, szybko mieszamy. Całość doprawiamy jeszcze solą ziołową i pieprzem, mieszamy próbujemy. Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Pozostaw odpowiedź Di gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi