Za oknem biel i przeszywający mróz. Wiosenna pogoda nie dopisuje, podobnie jak moje zdrowie. Dlatego dziś na poprawę dnia przygotowałam szybki deser czekoladowo-bananowy. Jeszcze w czasach liceum takie desery gościły u mnie naprawdę często 😉 Prostota i smak. W takie dni jak ten nie trzeba nic więcej 😉 Zgodzicie się?
Składniki:
- około 5 waniliowych herbatników bez cukru
- 1 mały dojrzały banan
- około 1/2 szklanki przygotowanego budyniu*
- bita śmietana
- szczypta ciemnego kakao*
*te i inne produkty możecie nabyć w sklepie eSłoneczko
Przygotowanie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu – odkładamy około 1/2 szklanki, resztę możecie wykorzystać np. do przygotowania tych prostych ciasteczek.
Na dno pucharka układamy pokrojonego w plasterki banana, następnie naszego banana posypujemy czterema pokruszonymi w dłoniach herbatnikami bez cukru, kolejno wykładamy nasz budyń (u mnie jeszcze lekko ciepły), na wierzch rozkruszamy ostatniego herbatnika. Przed podaniem deser zwieńczamy kleksem z bitej śmietany obsypanej szczyptą ciemnego kakao.
Smacznego
Słodka rozpusta:)
Oj tak 😉
Mniam jak pysznie 🙂
😀