Szybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem

Szybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem Jesienią nie ma nic lepszego niż gorąca zupa i domowe pieczywo 🙂 Zgodzicie się? Dlatego dziś, gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a mroźny wiatr przeszywa na wskroś, przygotowałam pyszną, sycącą zupę grochową. Grochówkę podałam z domowymi paluchami drożdżowymi z makiem. Dla mnie – duet idealny! Polecam i Wam.

Paluchy drożdżowe przygotowałam wczoraj wieczorem. A w przygotowaniach błyskawicznej zupy pomogły mi niezawodne produkty Dania Babci Zosi. Sięgam po nie, gdy mam naprawdę zabiegany dzień lub gdy mam po prostu ochotę na coś pysznego, a pod ręką brakuje wszystkich składników. Dania Babci Zosi zawierają tylko naturalne składniki składające się z suszonych warzyw czy owoców i przypraw. Można je traktować jako bazę, którą można wzbogacić według upodobań.

Niespodzianka! Z kodem rabatowym slodkieokruszki -20% na zakupy w sklepie online www.daniababcizosi.pl (kod ważny do 30 listopada)

Składniki:

Na zupę:

  • 1,2 litra bulionu
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 garści mrożonej krojonej włoszczyzny w paskach
  • 1 opakowanie zupy grochowej Dania Babci Zosi
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sól do smaku
  • zielona pietruszka do podania

Na drożdżowe paluchy z makiem:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów)
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • mak do posypania paluchów

Przygotowanie:

Zupa grochowa:

Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi. Mieszamy, zagotowujemy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Gotujemy całość do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy masło, gotujemy aż się rozpuści. Próbujemy wszystko i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Paluchy drożdżowe:

Do miseczki z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”.

Do dużej miski dodajemy resztę składników i nasz zaczyn. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 h).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 min). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.

Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 15-20 minut. Paluchy należy obserwować.

Paluchy podajemy z gorącą zupą 🙂

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz