Szybka zapiekanka z warzywami i prażoną cebulką

Szybka zapiekanka z warzywami i prażoną cebulkąDziś zapraszam Was na szybką zapiekankę z warzywami i prażoną cebulką. Takie dania sprawdzają się idealnie, gdy wracam głodna do domu, bez sił i czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Zapiekanki mają, to do siebie, że zawsze sycą i można je komponować z najróżniejszych (dostępnych w danej chwili) składników. Osobiście zawsze staram się, by moje zapiekanki były kolorowe, z jak największą ilością warzyw. Czyż taka zapiekanka nie wygląda apetycznie?

Szybka zapiekanka z warzywami i prażoną cebulką od RafexMoją warzywną zapiekankę urozmaiciłam w pyszną prażoną cebulkę od Rafex. Idealnie komponowała się z resztą składników.

Szybka zapiekanka z warzywami i prażoną cebulką
Write a review
Print
3230 calories
20 g
1034 g
249 g
226 g
160 g
907 g
7430 g
20 g
0 g
76 g
Nutrition Facts
Serving Size
907g
Amount Per Serving
Calories 3230
Calories from Fat 2188
% Daily Value *
Total Fat 249g
383%
Saturated Fat 160g
799%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 6g
Monounsaturated Fat 70g
Cholesterol 1034mg
345%
Sodium 7430mg
310%
Total Carbohydrates 20g
7%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 20g
Protein 226g
Vitamin A
102%
Vitamin C
0%
Calcium
635%
Iron
12%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 2 duże zapiekanki)
  2. 1 duża bagietka
  3. 4 garście miksu sałat
  4. 4 średnie ogórki kiszone
  5. 3/4 czerwonej papryki
  6. 4 plastry żółtego sera, np. Gouda
  7. 3 łyżki prażonej cebulki Rafex
  8. łagodny keczup
Przygotowanie
  1. Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Każdą część polewamy keczupem (zygzak). Na tak przygotowany spód nakładamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Następnie układamy plasterki ogórka. Wszystko posypujemy prażoną cebulką - około 1 1/2 łyżki na obie zapiekanki.
  2. Na wierzch układamy miks ulubionych sałat, w taki sposób, aby sałata nam nie spadała. Na koniec kroimy żółty ser w grube paski i układamy skośnie na całej długości zapiekanki. Można również zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i posypać nim zapiekanki.
  3. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, tylko na czas stopnienia sera. Jeśli bagietki nie są dość chrupkie można włożyć je go piekarnika wcześniej (zanim nałożymy wszystkie składniki) na parę minut w celu podpieczenia i pozyskania ulubionej chrupkości.
  4. Przed podaniem polewamy zapiekanki keczupem.
  5. Smacznego
beta
calories
3230
fat
249g
protein
226g
carbs
20g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi