Szybka szarlotka na kruchym cieście z migdałową nutą

Szybka szarlotka na kruchym cieście z migdałową nutą

Szybka szarlotka na kruchym cieście z migdałową nutą (4)

Na sylwestrowym przyjęciu, zresztą jak na każdym innym spotkaniu nie może zabraknąć słodkości. Ja polecam Wam szybką szarlotkę na kruchym cieście z migdałową nutą. Prosta w przygotowaniu, pyszna, idealna dla każdego wielbiciela kruchych ciast czy jabłeczników 😉 Spróbujcie i Wy.

A do szarlotki polecam podać jakąś pyszną kawę. U mnie kawa rozpuszczalna od Tea Rebels. Taka kawa budzi do życia i… dłuższej zabawy 😉 A jeśli akurat nie lubicie kawy, to w szerokiej ofercie Tea Rebels na pewno znajdziecie nie jedną pyszną herbatę.

Szybka szarlotka na kruchym cieście z migdałową nutą (3)

Składniki: (na tortownicę 26 cm)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 krople aromatu – u mnie migdałowy Emix
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix
  • 220 g masła lub margaryny
  • 1 całe jajko klasy M
  • 3 żółtka jaj klasy M
  • 1 słoik jabłka prażonego z cukrem trzcinowym 900 ml (gęste)
  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • mała garść płatków migdałowych Emix do posypania po wierzchu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat migdałowy, posiekane masło (lub margarynę), jedno całe jajko i 3 żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (ja zawsze robię z niego kulę).

Ponad połową ciasta wylepiamy wysmarowaną wcześniej margaryną i obsypaną kaszą manną tortownicę. Tworzymy małe ranty z ciasta.  Ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Nasz spód podpiekamy około 15 minut (ma być lekko złoty). Następnie wyciągamy formę z piekarnika, nakładamy łyżką nasze prażone jabłka, lekko ugniatamy. Na wierzch układamy łatki z pozostałej ilości ciasta. Ciasto znów wkładamy do piekarnika i pieczemy aż wierzch ładnie się zarumieni – u mnie około 40 minut, ale czas pieczenia zależy od piekarnika (należy obserwować ciasto, bo może być już wcześniej gotowe).

Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je z formy, oprószamy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałów.

Szybka szarlotka na kruchym cieście z migdałową nutą (5)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Odpowiedz na „MagdalenaAnuluj pisanie odpowiedzi


*